Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Simmerskan drar sig ur OS i protest mot kommentarer om sin kropp

13 jun, 2021 
Maddie Groves drar sig ur OS-tävling
Australiensiska simmaren Maddie Groves som tidigare bland annat tagit två OS-silver meddelar att hon drar sig ur årets tävlingar på grund av "perversa" personer i hennes närhet inom idrotten.
Annons
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Australiensiska simmaren Maddie Groves meddelade bara några dagar före simtävlingarna där OS-truppen tas ut att hon drar sig ur tävlingarna. Enligt Maddie gör hon det bland annat i protest mot kommentarer hon fått om sin kropp.

Vill uppmärksamma att hon blivit felbehandlad

I meddelanden kallar hon folk i sin närhet inom idrotten för perversa och kvinnofientliga. Och säger att hon vill att de ska bli rädda, att det är därför hon väljer att inte ställa upp i år. För att frågan ska lyftas och att beteendet hos personerna som berörs ska uppmärksammas.

Att simmerskan avsäger sig en plats i årets OS-trupp har väckt stor uppmärksamhet, inte minst eftersom att chansen att tävla i OS bara kommer vart fjärde år.

Annons

Maddie Groves, som bara är 26 år gammal, har bland annat tidigare vunnit två silvermedaljer i OS i Rio 2016. Hon är en väldigt framgångsrik simmare.

"Ni kan inte längre prata nedlåtande om tjejers kroppar"

I ett inlägg på Instagram skriver hon att:

"Låt detta bli en läxa för alla kvinnofientliga perversa inom idrotten och deras stövel-slickare. Ni kan inte längre utnyttja unga kvinnor och tjejer, prata nedlåtande om deras kroppar eller strunta i att ge dem medicinsk hjälp och sedan förvänta er att de ska representera er, så att ni kan tjäna din årliga bonus. Tiden är ute."

Maddie Groves tackar för allt stöd

I ett annat, senare, inlägg skriver Maddie Groves och tackar för allt stöd hon har fått efter sitt beslut. Att hon är överväldigad över att så många har hört av sig och tagit sig tid att visa att de bryr sig.

Hon skriver också att hon önskar att hon kunde säga att hon var förvånad över hur många som har delat med sig av liknande historier där de förklarar att de mycket väl förstår varför hon fattat det beslut hon gjort.

"Jag övervägde att delta i tävlingarna till OS-uttagningarna och att föra fram min poäng senare, men bestämde mig för att jag inte ville, potentiellt, ta en plats från någon som var 100 procent fokuserad på att simma fort." Skriver hon på Instagram.

Australiens olympiska kommité har ännu inte kommenterat händelsen.

Källa och foto: Instagram

Annons