4 situationer vi känner igen från Lust – som släcker sexgnistan

Skådespelarna i serien Lust

I populära serien Lust, på HBO Max, gör forskaren Anette (som spelas av Sofia Helin) en studie på svenska kvinnors sexliv.

När studien visar att sex är en av nycklarna till god hälsa börjar Anette och hennes tre barndomsvänner fundera över hur de ska få till sina sexliv utifrån de olika förutsättningar de har.

Se även: 4 enkla knep som ökar sexlusten i vardagen

4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag
0:51

Efter reklamen: 4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

(0:51)

Slå på ljud

HBO Max serien Lust tar upp kvinnors sexualitet

Kvinnorna börjar ifrågasätta både sina förhållanden och sina sexlustar. Och vi får följa med på vägen, och samtidigt se hur de försöker få till sex och samvaro i vardagen.

På vägen händer saker som vi kan skratta högt åt men en del saker kan vi också till viss del känna igen oss i och ja, en hel del saker skulle även få oss att tappa sexlusten rejält.

Här är nya komediserien om svenska kvinnor över 40 och deras längtan efter bra sex

4 situationer från Lust – som dödar sexlusten

Här är fyra olika situationer vi kan relatera till – som garanterat släcker den romantiska lågan ganska direkt.

Nadia hittar familjens pubishår i duschen

Du kommer in i badrummet, slänger en blick mot duschen – och ser hårtussar vid hela golvbrunnen, efter att någon i familjen rakat hela könet …

Det här är vad som händer en av barndomsvännerna i serien. Hon heter Nadia och spelas av Anja Lundqvist. Nadia bor med sin man och sina tre söner, varav två är tonåringar.

Och ja, lågan som släcks i hennes ögon när hon får syn på pubishåret känner vi igen. Även om det inte alltid behöver vara just könshår i duschen som är orsaken.

Anette tvingas lyssna på dotterns sexliv

Den där lilla skrutten som du burit i din famn, hållit i handen under uppväxten, matat, tröstat, kramat … blir ju till slut stor och skapar sig ett eget liv. Och SEXliv.

Anettes tonårsdotter är i Lust väldigt öppen när det gäller att prata om sex och lust. Och dessutom ganska högljudd när hon "myser" med sin pojkvän. Något som Anette och hennes man får lyssna till emellanåt.

Visst älskar vi att vara delaktiga i våra barns liv, men när det gäller en del saker så finns det gränser. (Hörlurar på.)

Bild på Anette och hennes man ur serien Lust
Foto Robert Eldrim

Nadia får en analys/föreläsning mitt i sexakten

Det hettar till, du blir väldigt sugen på att mysa med din partner och sliter med honom in i sovrummet för lite vuxenmys. Du ber honom smiska till dig i stundens hetta. Han, ehh. Ger dig en föreläsning om könsroller och patriarkat.

Det här är precis vad som händer Nadia när hon försöker få till en het stund med sin man i serien. Något som egentligen får båda att tappa lusten och helt enkelt ge upp.

Ibland vill man kanske helt enkelt bara ha sex, utan att analysera under tiden. Eller lyssna på andras analyser.

Viktiga faktorn många missar – när de vill få en ökad sexlust

Anette firar bröllopsdagen hennes man glömt

En del bryr sig inte om årsdagar eller liknande utan firar sitt förhållande på egna villkor. Inget fel i det, förutsatt att man är överens om att det är så båda vill ha det.

Men Anette vill gärna visa sin uppskattning på parets 20-åriga bröllopsdag. Det gör hon genom att ge sin man en fin och omtänksam present han önskat sig. Medan mannen i sin tur inte har haft en tanke på dagen, eller att fira.

Nej, det kanske inte alltid är viktigt att fira på exakt rätt dag med fina presenter. Men man gillar ju att känna sig sedd och uppskattad. Att bli uppmärksammad på något sätt. Annars är kanske risken stor att man till slut tappar lusten?

Nadia och hennes man samt tonårsson i serien Lust
Foto Robert Eldrim/HBO press

En annan hög igenkännings-faktor från serien är när …

… Nadia och hennes man försöker hänga med i barnens värld och språk och sonen berättar att han är pansexuell och drar en rad olika läggningar som föräldrarna aldrig hört talas om.

”Ni vet väl vad det är?”, frågar sonen. ”Ja, det är klart”, svarar föräldrarna som sedan får gå och googla för att hänga med. Något som kan ha hänt en och annan förälder i verkligheten också?

Foto: HBO Max pressbilder

Utvald läsning