Viktiga faktorn många missar – när de vill få en ökad sexlust

t.v Kalle Norwald t.h par som sitter på sängkanten och ser besvikna ut

Sex gör underverk för våra kroppar och relationer – så länge det är lustfyllt. I en vardag med mycket måsten kan nog många skriva under på att det är lättare sagt än gjort att få till.

Men av allt det runtomkring oss som påverkar vår sexlust, finns det en som är otroligt viktig, och som kanske inte är så lätt att se eller påverka vid första anblick. Detta säger sexologen Kalle Norwald om saken.

Se också: 4 enkla knep för att öka sexlusten i en stressig vardag

4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag
0:51

Efter reklamen: 4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

(0:51)

Slå på ljud

Lättare att ”skylla” bristande sexlust på yttre faktorer

Som sexolog möter Kalle Norwald i sitt arbete par eller individer som känner sig stressade eller missnöjda över sin sexlust eller sitt sexliv. Grunden till varför skiljer sig givetvis mellan klienterna, men att man oftare hittar orsaker till det utanför sig själv – i stället för att våga titta på sig själv – menar Kalle är vanligt förekommande.

– Sexlusten börjar alltid med sig själv, men av någon anledning verkar det för många vara ganska svårt att titta inåt. Yttre faktorer, som att man har för mycket på jobbet – eller man tycker att sin partner gör ”fel” i något, är enklare att mäta och det är därför lätt att fokus hamnar där, säger han till MåBra.

Det här är Kalle Norwald

Ålder: 35
Bor: Söderort till Stockholm
Civilstånd: Gift
Yrke: Sexolog
Aktuell: Som terapeut och sexolog till paren i Gift vid första ögonkastet vars 8:e säsong har premiär 11 april. Samt sin egen podd: Hur är det med sexlivet? från Acast som har premiär under våren 2022

Kalle Norwald poddomslag

Kalle Norwald reder ut frågor om sex i nya podden som har premiär nu i vår.

Självkänsla och kärleken till sig själv påverkar sexlusten

Givetvis påverkar sådant också sexlusten, förtydligar Kalle. Stress och press är det ingen som går i gång på. Men många gånger kan brist på kärlek till sig själv vara det verkligen ställer till det. Det kan göra att man hamnar i ett läge där sex varken känns som något man förtjänar eller vill ha.

– Självkärlek och självomtanke är jätteviktigt för sexlusten. Går man runt med en låg självkänsla så kan det bli svårare att närma sig den positiva sexualiteten.

Sexologen Kalle Norwald: Därför bör du uppskatta ditt ”tråkiga” sex

Så ökar du din sexuella självkänsla

Vill man bli tryggare i sin egen kropp, nakenhet och sexualitet finns det några saker man kan göra, tipsar Kalle.

Psykoterapi är alltid bra. Att våga närma sig de här ämnena och kommunicera sina osäkerheter med en utomstående part kan hjälpa oerhört, förklarar han och fortsätter:

– Sedan finns många tillvägagångssätt för att hitta sig själv sexuellt. Jag brukar exempelvis rekommendera mina patienter att lista sexuella eller intima aktiviteter under tre spalter:

– En med saker man vet att man gillar eller vill testa i sexväg. En annan där man skriver upp sådant man är nyfiken på men inte vet säkert om man vill testa. Och en tredje där man skriver upp sådant man vet att man inte gillar. Det är bra dels för sig själv att redogöra vad man faktiskt gillar och inte sexmässigt, men också i en relation – eftersom det ger ett underlag att diskutera tillsammans med sin partner.

Utvald läsning