Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Krönika: "Ska inte kvinnor få ha portfölj?"

14 feb, 2018 
Linda Thungren skulle köpa portfölj och upptäckte att de bara finns som ”herrväskor” i onlinebutikerna. "Vi borde slippa att bli inramade i könsstereotyper och fritt få skapa vår egen identitet", betonar hon.
Annons

Jag ville köpa en portfölj en dag för att börja jonglera livet som studerande och mamma – på ett trevligt sätt. Visa mig själv att jag är redo för karriären. Ena benet i hemmet som mysmamma och det andra i framtiden. Dags att göra något annat.

Snart började jakten på den perfekta portföljen. Men när jag sökte i onlinebutiker upptäckte jag att det inte finns några portföljer i dam-kategorin. Jag kände mig lite bortglömd. Portföljerna finns nämligen samlade under kategorin ”herrväskor”. Jag tappade hakan.

Läs också: Tomas: ”Jag slutade vara girig och blev lyckligare”

På sida efter sida poserade manliga modeller med sina portföljer. Jag kände hur ilskan bubblade upp inom mig.

Jag stängde ner sidorna och la drömmen om portfölj åt sidan i några veckor. Skulle inte jag platsa i portföljgänget?

Några dagar senare sprang jag flåsande mot busshållsplatsen. Och vem satt där om inte en välkammad ung man med en ursnygg portfölj!

Annons

Jag ursäktade mig och bad att få veta var han hade köpt sin väska.

– I Italien, 8 000 kronor, svarade han artigt, varpå vi kom in på det här med utbildning.

Läs också: Krönika: Låt oss kvinnor åldras i fred – och frid

Han undrade vad jag läste och jag svarade snabbt arkeologi. Jag kunde inte riktigt tyda ansiktsuttrycket jag fick, men jag fick veta att han var civilingenjör. Då slog det mig att jag kanske dessutom var i fel bransch!

Med blossande kinder steg jag på bussen och kände hur skammen omslöt mig. Jag skrattade nervöst för mig själv och tänkte att jag säkert inte förväntades bära portfölj. Men jag ville ju!

Sedan kom genombrottet. Jag köpte min portfölj ur kategorin ”herrväskor” i en onlinebutik. Portföljen är brun och fin och i läder. Att bära den känns som en triumf!

Läs också: Experten: Vi väljer internet framför sociala möten

Jag tänker inte ursäkta mitt driv och hur gärna jag vill nå framgång. Jag vill visa att två, tre barn i handen och en portfölj på en kvinna inte är något konstigt. Att portföljen som accessoar inte är förbehållen män. Min man bär ryggsäck och jag älskar den nonchalanta hållningen. Men jag vill ha portfölj. Vi borde slippa att känna oss avgränsade eller inramade och i stället fritt tillåtas att skapa vår egen identitet.

Foto: Privat

Annons