Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Illaluktande tvättmaskin – här är alla knepen

14 dec, 2020 
AvAino Oxblod
tvättmaskin
Har du problem med att det luktar illa från din tvättmaskin, och att dina nytvättade kläder inte doftar så gott som du hade hoppats? Oroa dig inte – det finns knep att ta till innan du kör tvättmaskinen till tippen.
Annons
Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

1. Kör igenom maskinen utan kläder

Kör ett tvättprogram på högsta möjliga temperatur. Det är viktigt att du har i tvättmedel som vanligt, men kör maskinen utan att ha några kläder eller textilier i.

2. Kör maskinen igen med avkalkaren

Fungerar inte det första steget kan det vara värt att prova att avkalka tvättmaskinen, speciellt om du bor i ett område med kalkrikt vatten. När kalkrikt vatten blandas med tvättmedel så kan det bildas en beläggning kallad kalktvål som mikoorganismer älskar, och som efter ett tag kan börja lukta. Kör därför tvättmaskinen igen med en form av avkalkare, som hushållsvinäger, citronsyra eller dylikt. Syran tar bort kalken i maskinen.

3. Rengör med trasa och tvål

Det tredje steget gäller tvättmaskinens dörr, och främst gummikarmen på dörren. Den glöms lätt bort, men om man kollar noga kan man upptäcka att den kan ha blivit helt svart. Rengör med en trasa och mild tvål för att få bort tvättmedel, kalk och mikroorganismer som kan ha fastnat där.

Annons

4. Lådan för tvättmedel

Det fjärde steget för att få en ren och luktfri tvättmaskin är att ta sig en titt i luckan eller lådan för tvättmedel, där det lätt kan samlas tvättmedelsklumpar eller bli beläggningar. Dra ut lådan och rengör noggrant med avkalkningsmedel – annars blir du inte av med eventuell kalktvål. Vanligt rengöringsmedel biter nämligen inte på det,

5. Filtret

Glöm inte bort att kolla tvättmaskinens filter, som plockar upp skräp och smuts i botten av tvättmaskinen. Den brukar behövas skruvas loss för att kunna rengöras, och där kan det finnas allt möjligt som ger ifrån sig odör.

Källa: Alt.dk

LÄS MER

5 anledningar till att göra sitt eget sköljmedel

Experten slår fast: Så ofta borde du tvätta dina handdukar

Ta hand om dina händer i kylan – 8 vårdande handkrämer som doftar magiskt gott

Annons