Hovets besked efter dagens tester – de är smittade i kungafamiljen

Slå på ljud

Testresultatet efter torsdagens nyhetsbomb om Covid-19-läget i kungafamiljen har blivit offentligt. Och resultatet är en stor lättnad för hovet.

Så här skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i det pressmeddelande som gick ut vid 17-tiden på torsdagen:

– DD.MM. Konungen och Drottningen samt DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel har testats negativt för covid-19.

– Efter Prinsparets insjuknande under onsdagen den 25 november har Kungaparet och Kronprinsessparet nu återigen testats och bekräftats fortsatt friska.

Kungafamiljen har alltså kommit undan med blotta förskräckelsen. Det är enbart prins Carl Philip och prinsessan Sofia som är drabbade, och de övriga kommer att kunna bryta sin karantän när de har fått klartecken av läkarna.

Kungafamiljen och Covid-19

Bakgrunden till smittspårningen – och till den berättigade coronapaniken – är att kungen, 74, drottning Silvia, 76, kronprinsessan Victoria, 43, och prins Daniel, 47, för sex dagar sedan utsattes för en smittrisk vid Walther Sommerlaths begravning. Detta eftersom prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som också var på plats, i går insjuknade i bekräftad Covid-19.

– Det var en mycket liten familjebegravning, bara den närmaste familjen närvarade. Men även om de var under tio personer, så var de ändå under en kort stund i samma kyrkorum, säger hovets informationschef till Svensk Damtidning.

– Alla testades dock dagen före begravningen och då var testerna negativa.

Varför valde kungafamiljen att ses fysiskt på en begravning, med tanke på rådande pandemi?

– Anledningen till att kungafamiljen träffades i samma kyrkorum är för att man vidtog väldiga säkerhetsåtgärder. Alla testades som sagt innan, och höll stort avstånd. Det var en digital begravning med bara de allra närmaste på plats. Inga släktingar från utlandet reste hit.

Foto: TT

LÄS MER:

Måste arbetsgivaren informera om covid-19 på arbetsplatsen? Detta gäller!

Här är de allra vanligaste orsakerna till att vi får feber

Sofia och Carl Philip har Covid-19 – chockbesked från hovet