Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Här är de allra vanligaste orsakerna till att vi får feber

26 nov, 2020 
kvinna har feber, en vanlig orsak är förkylning
Feber kommer sällan ensamt, oftast är det minst ett till symtom inblandat. Men vilka är egentligen de vanligaste orsaker till att vi får feber?
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Feber är sällan välkommet och kan vara obehagligt att få, inte minst för att symtomet är ett tecken på att det är någonting med kroppen som inte är som det ska.

Höjd temperatur behöver inte vara feber

Att temperaturen höjs tillfälligt i kroppen är i sig varken konstigt eller ovanligt. Det kan handla om att man rör på sig så att temperaturen går upp eller att det är varmt. Kvinnor kan också få högre temperatur efter ägglossning och fram till menstruation.

Läs också: 8 saker du inte visste om kroppstemperaturen.

Men vid alla de tillfällena finns det en naturlig förklaring. När vi får feber däremot så beror temperaturhöjningen på att något är på gång.

Vanligaste orsakerna till att vi får feber

Feber är sällan det enda symtom vi får, oftast får vi fler symtom samtidigt – som att vi blir förkylda eller får huvudvärk eller ont i halsen. Den allra vanligaste orsaken till feber är att man har en pågående infektion i kroppen. Det kan till exempel handla om virusinfektioner som:

Annons

Om man har feber utan förkylning kan det bero på till exempel matförgiftning eller någon infektion som kommer av bakterie, som urinvägsinfektion.

Vanliga infektioner kan ge hög feber

Vanliga infektioner som kan ge hög feber:

  • Lufvägsinfektioner
  • Säsongsinfluensa
  • Barnsjukdomar som mässling och vattkoppor
  • Allvarliga infektioner som TBE, njurbäckeninflammation och blodförgiftning

När kroppen försvarar sig mot infektion så är en av effekterna att kroppstemperaturen höjs till febernivåer, då får också en del virus och bakterier svårare att överleva. Det händer när termometern visar mer än 38 grader. Normal temperatur hos vuxna ligger på mellan 36 grader och 37,8 grader.

Tänk på det här när det gäller feber

Två saker som kan vara bra att tänka på innan man tar tempen är att du helst ha vilat minst 30 minuter innan du gör det. Och att oftast har vi högre temp på kvällen än på morgonen.

När du har feber svettas du extra mycket och det är viktigt att dricka ordentligt för att ersätta vätskan. Låt kroppen vila ordentligt och återhämta sig. Du kan röra på dig men ska helst inte anstränga dig.

Annons

Om du har feber i flera dagar och den inte går över så ska du söka vård. Det ska du också göra om du har feber och känner dig andfådd, trött och orkeslös eller har ont i bröstet.

Källa: 1177 Vårdguiden Foto: TT

LÄS MER:

Då kan din feber vara farlig – 6 symtom du ska söka akut för

Dr Gunilla: Det här ska du alltid söka vård för – trots corona

Är långvarig hosta farligt? Doktor Gunilla svarar

Annons