Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här är ytorna du ska städa när någon varit sjuk hemma

12 jan, 2021 
AvSara Wizén
Torkar av dörrhandtag efter sjukdom hemma.
Har någon där hemma eller du själv varit sjuk? Kanske i corona och covid-19? Då finns det en mängd grejer som borde göras rent och städas för att inte sprida bakterier och virus vidare! Många av ytorna tänker vi kanske inte ens på.
Annons
8 saker du kan göra för att undvika januarideppenBrand logo
8 saker du kan göra för att undvika januarideppen

Oavsett om någon i hemmet fått en vanlig förkylning, coronavirus, magsjuka eller något annat virus, är det snällt mot våra medmänniskor att göra vad vi kan för att minimera risken att sprida smitta vidare.

Förutom att den sjuka personen ska hålla sig undan så mycket som det går, finns det många ytor i hemmet att göra rent för att stoppa virus och bakterier från att spridas.

Helst bör man hålla efter varje dag med ett desinficerande spray eller ytdesinfektion på en trasa på de vanligaste kontaktytorna. Och efter sjukdomsperioden är det bra att göra en grundligare städning som du avslutar med desinficerande rengöring.

Handtag och knappar

Det är inte bara dörrhandtagen du ska göra rent, även kyl- och fryshandtagen, ugnsluckan och vreden/knappar till spisen och ugnen, handtaget till diskmaskinen, lampknappar, knapparna på mikron, kaffekokaren, vattenkokaren och så vidare – du kan säkert komma på fler!

Annons

När du gör rent, tänk på att vara försiktig där det finns springor, som till exempel på lampknapparna, för att undvika att vätska letar sig in.

Elektronik

Hur ofta gör du rent tv-kontrollen? Det är inte bara en bakteriehärd när någon är sjuk, men delar du den med en sjukling finns risken att du också drar på dig smittan. Det gäller även annan elektronik ni delar på i hemmet, så se till att göra rent dem också!

För en noga rengöring av fjärrkontrollen kan du peta med en tandsticka mellan knapparna. Kom ihåg att ta ut batterierna när du antingen gör rent med en desinficerande våtservett eller en trasa med desinfektionsmedel.

Badrummet

Badrummet behöver förstås en genomgående städning också, kanske extra noga om den sjuka personen behövt spendera mycket tid där. Här ska såväl toalett som toalettborste göras rent (ja, du bör alltså spraya desinficerande spray på toaborsten). Glöm inte spolknappen! Även handfat inklusive kranarna ska förstås få sig en omgång också.

Annons

Ett annat ställe att ägna lite uppmärksamhet som många av oss troligtvis inte tänker på är vid tandborstarna. Tandborsten bör kastas när den sjuka blivit frisk och om tandborsten stått i en mugg ska förstås även den göras rent.

Handdukar och lakan

Sängkläderna kanske har blivit extra mycket använda av den sjuka personen när den behövt vila mer än vanligt, så både de och handdukarna ska rakt in i tvättmaskinen. Kanske även någon välanvänd filt eller morgonrock bör åka med in i maskinen också. Tvätta i hög temperatur för att ta död på virus och bakterier.

Papperskorgen

Är papperskorgen överfylld av snorpapper? Det är bra att tömma den ofta när någon är sjuk eftersom det lätt blir en plats för bakterierna att frodas, och innan den nya påsen sätts på plats är det en god idé att desinficera själva papperskorgen också.

Källa: Good housekeeping.

LÄS MER

Städa naturligt med livsmedel – bra eller dåligt? Vi reder ut!

Ny studie: Män ser också oredan - därför städar de ändå inte

10 enkla sätt att få ett skinande rent badrum – med minimal insats

Annons