FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Män ser också oredan - därför städar de ändå inte

13 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Verkar din sambo blunda för tvätthögar och dammråttor? Nu visar ny forskning varför män inte är lika benägna att städa - trots att de ser smutsen lika tydligt som kvinnor.
Annons

Flera studier visar att kvinnan ofta tar rollen som ”projektledare” i familjen, även utan att ha valt den rollen själv.

Faktum är att kvinnor i Sverige utför två gånger så mycket hushållsarbeten dagligen, gentemot män. Trots att svenska kvinnor tillhör den grupp som är mest benägna att arbeta heltid av världens alla kvinnor.

Kvinnor ägnar idag i genomsnitt en timme och 20 minuter per dag på att laga mat, städa och fixa tvätt. Männen tillbringar ungefär en halvtimme på att utföra samma uppgifter.

Innebär detta att män inte ser smutsen eller helt enkelt bara väljer att ignorera den?

Män ser visst smutsen

Forskare i en ny studie har valt att fokusera på problematiken kring jämställdheten i hemmet. I studien, som publicerades i tidsskriften Sociological Methods and Research, bad forskarna 327 män och 295 kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund att bedöma ett foto av ett vardagsrum och ett kök.

Annons

En del deltagare fick se bilder på ett smutsigt vardagsrum och kök, och en del fick se samma rum, fast skinande rent. De fick sedan betygsätta renligheten och avgöra hur snart man behövde städa rummen.

Resultatet visade att både män och kvinnor rankade rummen exakt likadant, de ansåg båda att de röriga rummen behövde städas. Man kom därmed fram till att män inte är smutsblinda, de skulle alltså kunna se (och ta hand om…) oredan lika mycket och ofta som kvinnor.

Har du också en ”smutsblind” sambo? Studien visar nu att både män och kvinnor ser oredan precis lika tydligt.

Så varför ägnar kvinnor trots denna upptäckt mer tid åt städning än män?

Enligt studien har det att göra med samhällets förväntningar på de olika könen. Kvinnor bedöms hårdare om de har ett smutsigt hem och kvinnornas medvetenhet om dessa förväntningar kan motivera dem att städa mer, menar forskarna.

Annons

Detta kunde man tydligt se när forskarna berättade för deltagarna att ett av hemmen tillhörde ”John” och ett av hemmen tillhörde ”Jennifer”. Deltagarna fick sedan betygsätta hur hårt de trodde att John och Jennifer jobbade, om de var ansvarsfulla, omtänksamma och så vidare. Deltagarna fick också bedöma hur negativt de trodde att John eller Jennifer skulle dömas om deras släkt, vänner eller kollegor kom hem till det smutsiga och stökiga hemmet på fotot.

Kvinnor väntas hålla rent

Resultatet visade att deltagarna rankade bilderna olika beroende på om de fick höra att en kvinna eller en man bodde där. De ansåg att Jennifer ”borde ha” en högre nivå av renlighet, gentemot John. När de fick höra att det snygga rummet tillhörde Jennifer, bedömde deltagarna, oavsett kön, det plötsligt som mindre rent.

Både män och kvinnor menar alltså att kvinnor väntas hålla en högre renhetsstandarder än män och håller kvinnorna mer ansvariga för att se till att det är rent. Så hur kan vi bli mer jämställda i hemmet och schysstare gentemot kvinnors förväntningar att hålla rent och snyggt?

Du kan exempelvis börja med att visa denna artikel för en ”smutsblind” man i din närhet. Förhoppningsvis ger det en och annan tankeställare.

Källa: The Conversation

Foto: TT

LÄS MER: 

Så vabbar ni jämställt – expertens bästa tips

Är du medberoende till din partners slarv? Här är 8 sätt att släppa taget

Är ni så jämställda som ni tror? Checklista och experttips

Annons