Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Det ska man tänka på när man julhandlar online – alla bästa tipsen

07 dec, 2020 
AvAino Oxblod
Kvinna som handlar julklappar online.
Att beställa hem sina julklappar i stället för att traska runt i affärer känns mer aktuellt än någonsin. Men vad ska man tänka på för att julklappsjakten ska bli så smidig som möjlig? Här är de fem allra bästa tipsen för bekväm onlineshopping.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 julklappslekar som förhöjer din julaftonBrand logo
4 julklappslekar som förhöjer din julafton

Onlineshoppingen har växt sig större för varje jul, och skapat kaos hos Postnord och budfirmor. I år, när det råder en coronapandemi, kan man nog räkna med att julshoppandet online kommer nå nya höjder. Så hur ska man göra för att nätshoppingen ska bli så bra som möjligt?

Kolla upp företaget – och handla inom EU

Innan du handlar på en sajt du inte besökt förut, gör en snabbkoll på vad det är för företag, och vart de ligger någonstans. Ligger företaget inom EU har man som konsument starkare konsumentskydd och mer rättigheter. Inom EU är det också företaget du handlar hos som har ansvar för att du får hem varan hel och ren. Skulle den skadas eller försvinna ska man bara behöva höra av sig till företaget man handlat ifrån.

Det gäller om du vill ångra dig

Blev det inte riktigt rätt? Inga problem, du kan alltid utnyttja ångrerrätten och skicka tillbaka. Tänk bara på att få ett inlämningskvitto och ett spårningsnummer så du kan bevisa att du har skickat tillbaka den.

Annons

Om man däremot ångrar sig redan innan man fått varan så kontaktar man företaget via mejl, så det finns tydligt i skrift. Ofta kan varan bara ligga kvar på uthämtningsstället tills den skickas tillbaka.

Läs igenom villkoren – och betala med kreditkort eller faktura

Innan du handlar på nätet är det bra att läsa igenom företagets villkor, eftersom man godkänner villkoren när man genomför ett köp. Det kan räcka att snabbläsa igenom för att upptäcka om det är något som man inte går med på.

När du väl gör ditt köp finns det en poäng i att använda sig av kreditkort eller faktura, för att kunna vänta tills du fått hem varan innan du betalar.

Beställ i tid

Som tidigare konstaterats – onlineshoppingen kommer vara större än någonsin i år, när svenska folket aktivt avrådds från att handla i fysiska affärer i den mån det går. Därför kan det komma att ta längre tid att få hem sina beställda varor – så dra inte ut på det för länge.

Källa: Konsumentverket, DN. Foto: TT

...

Läs mer:

Corona och julhandel 2020 – det här är vad som gäller

Larm: Smink köpt på nätet kan innehålla gift och bajs

Förbundet larmar: Det är för trångt i butikerna

Annons