Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Gina Dirawi öppnar upp om hoten, hatet – och flykten

06 mar, 2020 
Från internetkändis till stjärnprogramledare. Karriären har gått spikrakt uppåt för Gina Dirawi – samtidigt som priset för framgången har varit högt. I Skavlan berättar hon nu om hoten och hatet hon utsatts för, och vad det gjort med henne som person.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Senare i år fyller Gina Dirawi 30 år, men trots sin ringa ålder har hon hunnit med en hel del. För snart tio år sedan debuterade hon som programledare, och sedan dess har hon lett produktioner som Melodifestivalen, Idol och Musikhjälpen. Just nu är hon dessutom aktuell med boken Paradiset ligger under mammas fötter, en frispråkig roman om frigörelse, vänskap och orättvisor.

Men ingen framgång kommer utan motgång. Priset som Gina har fått betala för ett liv i rampljuset har varit högt. I Skavlan berättar hon nu om de hot och det hat som hon utsatts för – inte minst när hon axlade rollen som julvärd i SVT.

– De (produktionen, reds. anm.) ville inte säga så mycket, men jag förstod ju när jag gått från ett liv där jag kunnat röra mig ganska fritt, jag har så klart behövt tänka på var jag rör mig, men ändå relativt fritt. Till att det först är en livvakt, till att det blir två, till att det blir tre, till att det blir fyra. Samtidigt som de runt om mig inte har någon, säger Gina och fortsätter:

Annons

– Då vet man ju att det är någonting som inte stämmer.

I tidigare intervjuer har Gina förklarat att mycket av hatet var främlingsfientligt, och att det till och med gick så långt att hon på grund av säkerhetsskäl tvingades ha övervakningskameror i sin lägenhet.

Otryggheten ledde så småningom till att kroppen reagerade, och ju större uppståndelsen blev desto värre blev känningarna.

– Jag började få spasmer. Jag kunde alltså sitta och skaka i minuter. Jag fick ont i hela kroppen hela tiden. Det är fibromyalgi, som en kronisk sjukdom. Det var mycket fysiska saker som hände. Min kropp var någon helt annanstans.

Flydde till Costa Rica

Med tiden blev tillvaron allt annat än hållbar, och för att hitta tillbaka till sig själv och komma bort från det som varit valde Gina till slut att dra sig undan offentligheten.

– Jag kände inte alls att jag kunde lita på människor, eller ens ville vara runt människor. Det var så hårt allting.

Annons

Gina berättar vidare att hon i samma veva kände en längtan efter att komma närmare naturen, och att hon till slut valde att fly till Costa Rica i Centralamerika.

– Jag levde i ett djungelhus på stranden utan väggar. Första nätterna sov jag med en köttkniv vid huvudet, för att jag fick upp en känsla av att det varit mycket sorg på platsen. Då tänkte jag så här ‘det inte är bra att ha en köttkniv och behöva använda den, men nu måste jag faktiskt skydda mig själv’.

– Om jag blir mordhotad när jag leder Kalle Anka, tror du inte då att jag ska sitta med en köttkniv när jag bor i ett hem utan väggar, avslutar hon.

Skavlan sänds på SVT den 6 mars klockan 21.00, och finns även tillgängligt på SVT play.

Foto: Fredrik Sandberg/TT 

LÄS MER:

Gina Dirawi om kampen mot sin fibromyalgi

Gina Dirawi om hatet – berättar i ny SVT-dokumentär

Annons