Forskare: Coronaviruset muterar – tre versioner sprids i världen

coronavirus mutation

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Genom att göra ett slags släktträd över coronaviruset har forskare vid Cambridge, Storbritannien och Tyskland identifierat i huvudsak tre olika muterade, alltså förändrade, virus från covid-19. Det finns förmodligen betydligt fler varianter men forskarna har valt att dela in viruset i tre olika huvudgrupper. De tre olika varianterna har fått namnen A, B och C och hittas i olika världsdelar.

Coronaviruset mutation A

Den här varianten fanns i Wuhan, Kina, där coronautrbottet började, men har framför allt hittats i patienter från Autstralien och USA. Det är den mänskliga varianten av SARS-CoV-2 och det är nära besläktat med viruset som man har hittat i fladdermöss och i skaldjur – det virus som sägs ha startat själva utbrottet av coronaviruset.

Coronaviruset mutation B

Den variant av coronaviruset som var den som fanns hos flest covid-19-sjuka i Wuhan, Kina, var mutation B. Samma variant har man sett hos patienter i hela östra Asien, men inte så mycket i andra delar av världen. Antingen har bara ett fåtal smittats och spridit mutationen eller så har människor utanför Asien större motståndskraft mot just den här varianten, tror forskarna.

Coronaviruset mutation C

I Europa hittar vi den här varianten som bland annat tidigt smittade patienter i Italien, Sverige, Frankrike och Storbritannien hade. Man har också sett den till viss del i Hong Kong, Sydkorea och i Singapore men inte i alls i Kina.

Forskarna tror att mutation A är grunden till coronapendemin, att mutation B kommer från A och att C  har utvecklats från mutation B.

Det är inte ovanligt att virus muterar

Att ett virus muterar är inte ovanligt. Det gör det när det kopieras mellan celler hos olika individer. Man kan säga att viruset ibland gör misstag i kopieringen mellan människors arvsmassa, och då sker en lätt förändring i viruset – och en mutation har uppstått.

Ofta är det så att om viruset genomgår många mutationer så försvagas det. Men det skulle också kunna bli ett ännu farligare virus. Virus är lömska och strävar efter att överleva och spridas vidare till så många som möjligt – och kan då behöva anpassa sig längs med vägen. Om det till exempel blir för dödligt så stoppar ju spridningen och då dör viruset också ut till slut.

En positiv upptäckt som ett forskningsprojekt, Nextrasin, har gjort är att coronaviruset troligtvis muterar långsammare än vad vanliga influensavirus normalt gör. Det är positivt i arbetet med att ta fram vaccin – för då ökar chanserna för att ta fram ett vaccin som kan fungera långsiktigt.

Foto: TT  Källa: University of Cambridge

LÄS MER:

Forskare är oroliga: Mutation har gett starkare virus

Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilke är symtomen, och riskgrupperna? Allt om coronaviruset hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: