Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Hajpade FIRE-rörelsen: så planerar unga att kunna sluta jobba vid 40

21 sep, 2021 
Ekonomen Klas Eklund i programmet Ekonomibyrån. Och bild på ungdom som handlar aktier
FIRE– Financial Independence Retire Early (Ekonomiskt oberoende tidig pension) är en omtalad rörelse som lockar allt fler anhängare. Något både ekonomen Klas Eklund och psykologen Niklas Laninge i SVT:s Ekonomibyrån höjer varningens finger mot.
Annons
Så sparar du på börsen - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så sparar du på börsen - 5 tips från sparekonomen

FIRE-anhängare står för drömmen om att själv kunna bestämma över sin egen tid. Rörelsen har funnits länge, men har fått en extra skjuts under pandemin i samband med att börsen rusat. I sociala grupper online delar allt fler svenskar med sig om sina bästa tips för att så snabbt som möjligt kunna sluta jobba.

Det här går metoden ut på – och det här tycker experterna om den.

FIRE-metoden: Ekonomiskt oberoende, tidig pension

Målet menar rörelsen är att ha friheten att själv kunna välja om man vill gå till jobbet eller inte. Metoden bygger på ett att du under ett par år sparar extremt intensivt, och drastiskt minskar det du spenderar pengar på. Målet är sedan att det du sparar undan ska investeras i börsmarknaden så att du sedan kan leva på avkastningen enligt ”ränta-på-ränta”-principen.

Annons

I SVT:s Ekonomibyrån möter man 36-åriga Sandra Bourbon som planerar att gå i pension om nio år enligt den kalkyl hon satt upp. Planen var först att kunna gå pension innan 40, men enligt den behövde hon leva så extremt snålt att hon började förlorade vänner.

– Nu har jag hittat en balans, så att jag lägger pengar på det som betyder något, men kapar resten brutalt, säger hon i programmet.

FIRE-anhängaren Sandra Bourbon, ekonomen Klas Eklund, psykologen Niklas Laninge, programledaren Carolina Neurath i SVT:s Ekonomibyrån
FIRE-anhängaren Sandra Bourbon, ekonomen Klas Eklund, psykologen Niklas Laninge, programledaren Carolina Neurath i SVT:s Ekonomibyrån. Foto: SVT Play.

Ekonomen om FIRE-metoden: ”Få som faktiskt lyckas”

Ekonomen Klas Eklund är aningen skeptisk till rörelsen. I samma program säger han att även om det så klart är positivt att människor spenderar mindre och sparar mer – både för klimatet och för deras egna plånböcker – så kan det inte ses som enda vägen till lycka och framgång.

Annons

– Jag låter jättesur, men jag tror att det är få förunnat att dra hem kalkylen.

Klas menar att man inte alltid kan räkna blint på att man får den avkastning man planerat efter. Han fortsätter:

– Man ska inte stå och vifta: ”här är vägen till lycka och framgång”. För att jag tror att det är få som faktiskt lyckas. Jag är så pass gammalmodig att jag tror att hårt arbete är det som får samhället att gå framåt.

Psykologen: ”Kan vara väldigt ångestskapande”

Niklas Laninge, psykolog, kommenterar också rörelsen med viss skepsis. Han menar att det på kort sikt kan vara positivt att skapa mening i sina dagliga rutiner, men att det här extrema riskerar att spilla över.

– På kort sikt tror jag att det kan bli jättebelönande. Det är därför det finns religioner, föreningsliv… Eller den här rörelsen. Han fortsätter:

– Sen är jag lite orolig för är det går för långt, när det blir lite för regelstyrt, då kan det ju gå över i ett kontrollbeteende. Och det kan ju vara väldigt ångestskapande.

Källa: SVT

Annons