Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Amanda Ålenius: Därför valde jag att sluta färga håret efter 20 år

15 sep, 2021 
Amanda Ålenius/ Hårblekning.
Amanda Ålenius upplyser på sitt instagramkonto dagligen sina följare om skadliga strukturer i samhället. Hon har nu tagit beslutet att sluta färga håret. Nu berättar hon för MåBra hur det kommer sig och varför hon tycker att fler borde göra som hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 4 steg mot en hälsosammare inställning till din kroppBrand logo
TV: 4 steg mot en hälsosammare inställning till din kropp

Amanda Ålenius jobbar som digital strateg med fokus på reklam och jämställdhet. På hennes instagramkonto får följarna ta del av både reklam och journalistik som är ojämställd. I ett av sina senaste inlägg berättar Amanda för sina följare att hon slutat färga håret.

Amanda har varit ljusblond sedan hon var fjorton år gammal. Hon berättar att hon har färgat håret för att man förväntas göra det och att hårfärgen till slut blev något som hon identifierade sig med.
– Men sen började jag fundera över hur det påverkade min privatekonomi, säger Amanda.

Annons

Så mycket har Amanda lagt på hårfärg

Hon började räkna på hur mycket hon spenderat på de 20 åren som hon har färgat håret och kom fram till att det var över 200 000 kronor.
– Jag har funderat under flera år på att sluta färga håret men det var först nu som jag såg svart på vitt att det kostat mig så mycket.

När Amanda väl såg hur mycket pengar som hon spenderat på hårfärgningen så bestämde hon sig för att sluta.
– I början blev jag förbannad av tanken på att ha lagt de summorna på att färga håret och på att jag inte räknat på det tidigare. Men sen tänkte jag på att jag blivit lärd att jag faktiskt ska göra såhär. Det är bra att inte vara så hård mot sig själv, jag försöker blicka framåt istället.

“Man behöver en målsättning”

Amanda väljer nu att lägga alla pengar som hon förut la på hårfärgandet på att pensionsspara.
– Man behöver en målsättning med varför man slutar med något, annars är det lätt att falla tillbaka. Det var det som hände mig förut, säger hon.

Annons

Hon påpekar att det finns en förväntan på att kvinnor ska lägga både tid, pengar och energi på sina utseenden och anser att det är problematiskt.
– När det bara är kvinnor som förväntas lägga pengar på detta så gröper det ju hål i våra plånböcker. I och med att män inte förväntas lägga pengar på samma sak så innebär ju det att vi har mindre pengar i slutet av månaden.

Amanda tycker att fler kvinnor borde räkna på hur mycket de spenderar på sitt utseende.
– Det viktigaste är att man är medveten om vilka val man gör. Om man inte räknat på hur mycket pengar som man lägger på skönhetsprodukter så måste man göra det. Sen kan man ta ett beslut om vad man vill lägga sina pengar på.

Med sitt instagraminlägg vill Amanda inspirera fler att räkna på sin konsumtion och hittills har hon fått jättefin respons.
– Många har gjort samma val som jag och delar med sig av vilken positiv effekt de har haft på deras liv. Det är också många som funderat på att göra det och de skriver att mitt inlägg blev den sista knuffen. Det är det fina med att dela med sig, säger Amanda.

TV: 8 power-kvinnor du inte får missa på InstagramBrand logo
TV: 8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram
Annons