Kändisarnas rötter upprör till tårar: Rasism, svält och spöstraff

Felix Herngren sitter i Långholmen fängelse i fängelsedräkt och Linnea Henriksson torkar tårarna

Felix Herngren får testa hur det var att vara fånge och Linnea Henriksson får höra smärtande historier om sin bakgrund. Foto: discovery+.

0:59

Efter reklamen: Se bilderna från nya säsongen av Solsidan

(0:59)

I den nya säsongen av det gamla tv-formatet Vem tror du att du är? beger sig Felix Herngren, Linnea Henriksson, Markus Aujalay, Carolina Gynning, Johan Ulveson och Maria Lundqvist på sitt livs resa bakåt i tiden. Med hjälp av historiker och släktforskare hittar de starka och aldrig tidigare avslöjade berättelser.

I premiäravsnittet blir det känsloladdat för Felix Herngren och Linnea Henrisson, som möts av insikten att deras släktingar haft det ganska tufft.

Linneas morfar samiskt påbrå – men höll det hemligt

När Linneas morfar Harald gick bort kom det fram att han hade samiskt påbrå, något han aldrig hade pratat om. Historikern Anna-Lill Drugge förklarar i programmet att det finns många som försökte dölja sitt ursprung efter att det Rasbiologiska Institutet infördes i Uppsala. Eftersom det ledde till mycket diskriminering, mobbning och påhopp.

Foton på Linnea Henrikssons morfar, tagna av Rasbiologiska Institutet

Foton på Linnea Henrikssons morfar, tagna av Rasbiologiska Institutet. Foto: discovery+.

– Så från en generation till en annan så går språket förlorat, många byter namn och många undviker att berätta för sina närmaste släktingar att man har en samiskt påbrå, och det har ju gjorts i all välmening för att man velat skydda från den här diskriminering det faktiskt har inneburit, säger Anna-Lill.

Premiär av klassiska programmet – kändisarna ska släktforska

Linnea Henriksson i tårar – "det är skit faktiskt"

Insikten av hur det var och att hennes morfar burit på detta gjorde att Linnea inte kunde hålla tillbaka tårarna i programmet.

Linnea Henriksson gråter i programmet

Linnea hade svårt att hålla tillbaka tårarna i programmet. Foto: discovery+.

– Jag bara blir så ledsen, det är så sjukt tycker jag att vi i familjen alltid haft en sån himla stolthet i att min morfar kommer härifrån. Hade vi fått veta min morfars historia under tiden han varit vid liv, så hade vi bara kunnat ge honom den kärleken i efterhand liksom. Det är skit att man inte fick det faktiskt, säger hon.

Felix Herngrens släktingar – satt i fängelse

Felix Herngren får veta att han släkt från dalarna som till viss del ska ha varit kriminella, och han får besöka Långholmens fängelse där några av dem suttit.

Felix Herngren i en gammeldags fängelsedräkt

Felix Herngren besöker Långholmens fängelse, där hans släktingar satt. Foto: discovery+.

Det visar sig dock att brottet dessa ättlingar gjort sig skyldiga till, två av dem ynka 16 och 19 år gamla, var att stjäla potatis. De var hungriga, och för de väntade ett hårt fängelsestraff. För deras pappa, och Felix Herngrens farmors farmors morfar, väntade dessutom ett spöstraff först.

Bobby Oduncu om att komma ut för familjen – ”Gud förlåter mord, men inte homosexualitet”

– Det här var en ganska vanlig dom, 40 par för män och 28 par för kvinnor. Och spöstraff var inget att leka med, det här var någonting som kunde leda till att man fick infektioner i såren, man fick blodförgiftning och i värsta fall att man dog, förklarar släktforskaren Leif Mörkfors.

Gammeldags bild av spöstraff från programmet

Gammeldags bild som illustrerar ett spöstraff. Foto: discovery+.

Gick bort i sviterna av diarré

Samtliga får man också veta sen har avlidit på ett mycket makabert sätt i fängelset.

– Man brukar säga att en förälders största tragik är att vara med om sitt barns död, men det här var på något sätt ännu värre tror jag. Att komma hit till Långholmen där man vet att det här är slutstationen, säger Felix i programmet. Han fortsätter:

– Åker fast för att man stulit potatis och sked, alltså det är ju sinnessjukt alltså. Och så dö i sviterna av diarré här. Det är gripande. Fruktansvärt slut på livet alltså.

Redaktionens tips
5 tecken på att du borde bryta kontakten med en familjemedlem
7 saker släkten stör sig på att du gör när du är på besök
Bianca Ingrossos känslosamma reaktion på lillebror Benjamins sommarprat