Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

EU:s nya vaccinpass – det här gäller när du ska ut och resa

18 mar, 2021 
Avvivvi Alström
vaccinintyg i en mibiltelefon
Hur kommer det nya vaccinpasset att fungera – och i vilka länder? Vad gäller för den som inte vill eller kan vaccinera sig? Vi reder ut!
Annons
TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver vetaBrand logo
TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om vaccinpass, eller ett grönt certifikat, som man hellre kallar det. Detta för att få fart på resandet i Europa igen. Men det finns fortfarande flera frågetecken att räta ut. Det här är vad som gäller just nu:

Vaccinpasset är inte ett vaccinationstvång

Passet är ett digitalt certifikat som privatpersoner ska ha i sina telefoner för att kunna resa, men också för att kunna gå på konserter.

Men passet ska inte ses som ett vaccinationstvång, menar EU-kommissionen. Intyget kan därför också innehålla information om antikroppar eller ett nytaget, negativt coronatest som alternativ. Det ska kunna utfärdas både på papper, men också digitalt med en QR-kod.

Annons
green certificate/EU
Så här är vaccinpasset tänkt att se ut. Foto: EU-kommissionen

Uppgifterna ska gälla för de vaccin som är godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Har man fått ett annat vaccin – till exempel det ryska vaccinet, får landet man reser till själv avgöra om det ska godkännas eller inte.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder. Men även Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein kommer kunna använda sig av det. Det kommer att vara gratis och planen är att det ska kunna användas redan i sommar. Men i bland annat Tyskland och Frankrike är man tveksamma till det nya passet.

Annons
I de rödmarkerade länderna är man tveksam till att införa det nya gröna certifikatet. Foto: TV4

Man menar bland annat att det kan kränka den personliga integriteten. Vissa fruktar också att passet kan bli ett incitament för att tränga sig före i vaccinkön, vilket kan leda till att de som bäst behöver vaccinet får vänta.

Vaccinpasset kommer inte att vara obligatoriskt för att man ska få resa. Men har man inget pass kan man behöva sitta i karantän. Och vissa länder kommer kunna kräva karantän även av personer som har giltiga certifikat.

Foto: TT

Annons