EU:s nya vaccinpass – det här gäller när du ska ut och resa

vaccinintyg i en mibiltelefon

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om vaccinpass, eller ett grönt certifikat, som man hellre kallar det. Detta för att få fart på resandet i Europa igen. Men det finns fortfarande flera frågetecken att räta ut. Det här är vad som gäller just nu:

Vaccinpasset är inte ett vaccinationstvång

Passet är ett digitalt certifikat som privatpersoner ska ha i sina telefoner för att kunna resa, men också för att kunna gå på konserter.

Vaccinationsbevis för resor i sommar – så ska det att gå till

Men passet ska inte ses som ett vaccinationstvång, menar EU-kommissionen. Intyget kan därför också innehålla information om antikroppar eller ett nytaget, negativt coronatest som alternativ. Det ska kunna utfärdas både på papper, men också digitalt med en QR-kod.

green certificate/EU

Så här är vaccinpasset tänkt att se ut. Foto: EU-kommissionen

Uppgifterna ska gälla för de vaccin som är godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Har man fått ett annat vaccin – till exempel det ryska vaccinet, får landet man reser till själv avgöra om det ska godkännas eller inte.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder. Men även Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein kommer kunna använda sig av det. Det kommer att vara gratis och planen är att det ska kunna användas redan i sommar. Men i bland annat Tyskland och Frankrike är man tveksamma till det nya passet.

I de rödmarkerade länderna är man tveksam till att införa det nya gröna certifikatet. Foto: TV4

Man menar bland annat att det kan kränka den personliga integriteten. Vissa fruktar också att passet kan bli ett incitament för att tränga sig före i vaccinkön, vilket kan leda till att de som bäst behöver vaccinet får vänta.

Vaccinpasset kommer inte att vara obligatoriskt för att man ska få resa. Men har man inget pass kan man behöva sitta i karantän. Och vissa länder kommer kunna kräva karantän även av personer som har giltiga certifikat.

Foto: TT

Så har pandemin förändrat din kropp

Anders Tegnell: Så kan du resa i sommar

Därför får fler kvinnor än män biverkningar av vaccinet

Dela på: