Emelie hörde tonåringarnas vikthets och ingrep – hyllas

26-åriga Emelie Möhlenbrock var inne på Kappahl i Alingsås och skulle prova kläder. I kön till provrummet hörde hon tre tonårstjejer prata om hur viktigt det är att vara smal – särskilt nu under sommaren när man ska sola och bada.

”Diskussionen fortsatte och de kom in på att är man inte smal så vill ingen kille ha en och då får man ju inga barn eller familj. Får man inte? Jag är ju både gift och har barn!?” skriver Emelie i ett inlägg på Facebook som nu hyllas på sociala medier.

Läs mer: Let’s dance 2017: Stina Wollters ilska mot hånet

Tonårstjejerna hamnade i provrummet bredvid och Emelie hörde diskussionen fortsätta på samma tema. En av tjejerna utbrast:

”Alltså hjälp, allvarligt kolla här. Jag har en bristning på höften och hur jäkla snyggt är det då? Det är för att jag är tjock.”

Till svar fick hon höra att det inte var så snyggt, men att det ska gå att ta bort på något vis. Tjejens röst dämpades och hon sa att det var för dyrt. Emelie tittade på sin dotter som låg i barnvagnen.

”Stackars flicka tänkte jag bara för mig själv. Är det i detta som våran lilla Juli ska växa upp? Kommer hon också stå där i provrummet om 13-14 år och prata så där. Tänka negativt om sig själv? Tycka att hon är tjock, har bristningar och att det är fult?” skriver hon i sitt Facebook-inlägg.

Läs mer: Saras hämnd mot kroppshatare på Twitter är underbar

Tjejerna fortsatte att prata om sina kroppar och jämförde sig med varandra. ”Så där vill jag också se ut,” hörde hon en av dem säga.

När tjejerna lämnade provrummet stod Emelie kvar utanför och väntade. Hon stoppade dem och sa: ”Flickor, man behöver inte vara smal för att vara snygg eller få familj och barn. Jag har både barn och är gift och jag är inte smal och jag har faktiskt bristningar på hela min mage.”

Deras huvuden sänktes och de tittade på varandra och på Emelie och Juli, sedan gick de i tystnad.

Vad var det som fick dig att ingripa?

– Jag ingrep för att jag kände: ska det verkligen vara så här? Ska unga flickor stå och tycka illa om sig själva bara för att de har en bristning? Verkligen jättesorgligt. Men även för att vuxna måste börja säga ifrån, annars kommer det här att fortsätta. Och jag vill inte att våran lilla dotter ska stå där i provrummet en dag och se ner på sig själv.

Läs mer: Parets strandbild gör succé – av rätt anledning

Emelie avslutade sitt nu virala inlägg på Facebook med en uppmaning och en förhoppning:

”Hoppas det satte igång bra tankar i deras huvuden. Var snälla mot varandra. Du duger. Smal, rund, bristningar!”

Hur känns det att inlägget har blivit så uppmärksammat?

– Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så stort, men jag är jätteglad för att det faktiskt blev det. Det här är viktigt och därför är det bra att så många som möjligt ser och hör – för alla måste säga ifrån.

Här kan du läsa inlägget i sin helhet:

 

Ashley Graham hatade celluliterna – tills mamma sa…

Läs också: Ashley Graham hatade celluliterna – tills mamma sa…

 

 

Utvald läsning