Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Drottning Elizabeth drabbad av covid-19

20 feb, 2022 
Drottning Elizabeth.
Coronaviruset har spridits i det brittiska kungahuset, och nu bekräftar Buckingham palace att även drottning Elizabeth II, 95 år, har smittats.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Kungligheter då och nuBrand logo
Kungligheter då och nu

Förra veckan testades prins Charles positivt för covid-19, och tidigare i veckan stod det också klart att hans fru Camilla smittats.

Strax innan de insjuknade hade drottning Elizabeth, 95, träffat sin äldsta son på Windsor catsle och nu står det alltså klart att även om blivit smittad av viruset.

Hovets ord om drottningen

Det brittiska hovet säger i ett uttalande att hon har milda förkylningssymtom men att hon kommer kunna fortsätta utföra enklare uppdrag från Windsor under de kommande veckorna.

”Hon kommer att fortsätta vara under uppsikt av läkare och kommer att följa alla relevanta riktlinjer”, säger Buckingham palace i ett uttalande.

För bara några veckor blev drottning Elizabeth den regent som suttit på den brittiska tronen längt av alla – i hela 70 år.

Annons

Med största sannolikhet är drottningen fullvaccinerad, menar BBC:s hovreporter Nicholas Witchell. Den första sprutan tog hon i januari 2021.

Drottning Elizabeth sjukhusvistelse

I oktober förra året tillbringade drottning Elizabeth en natt på sjukhuset, och efter det har hon följt läkarnas råd att ta det lugnt. Det var först efter tre månader, på jubileumsdagen för hennes kröning, som hon gjorde sitt första offentliga framträdande efter sjukhusvistelsen.

Den senaste veckan har hon dock genomfört vissa officiella uppdrag. Hon har bland annat pratat med Estlands ambassadör via videochat från Buckingham palace och hon har samtalat med den spanska ambassadören, också det över länk.

Det brittiska kungahuset har sina egna läkare och enligt The Guardian kommer hon att tas hand om och hållas under uppsyn av dess. Sir Huw Thoma är den som väntas leda det arbetet.

Foto: TT

Annons