Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Det händer när drottning Elizabeth dör – hon får ta över titeln

07 feb, 2022 
I samband med att drottning Elizabeth II suttit på den brittiska tronen i 70 år avslöjar hon nu att sonen prins Charles fru, Camilla, är lovad en drottningtitel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Kungligheter då och nuBrand logo
TV: Kungligheter då och nu

Nu har drottning Elizabeth II, 95, regerat som drottning över Storbritannien i 70 år – och i helgen som var firade hon sitt platinajubileum. I samband med firandet gick monarken ut med ett meddelande till folket, i vilket hon uttryckte sin önskan över vem som ska bli drottning efter henne.

Drottning Elizabeths önskan

Drottningen vill att hennes son prins Charles hustru, hertiginnan Camilla, ska bli drottninggemål samtidigt som han blir kung. Drottninggemål är den titeln som ingifta drottningar får, så svenska drottning Silvia bär även denna titel.

”Jag förblir evigt tacksam för, och ödmjuk inför, lojaliteten och tillgivenheten ni har fortsatt att visa mig. Och, när tiden haft sin gång, min son Charles blir kung vet jag att ni kommer att ge honom och hans hustru Camilla samma stöd som ni har gett mig”, skriver drottningen i det kungliga meddelandet som kom under söndagen.

Annons

Hon fortsätter:

”Det är min uppriktiga önskan, att när den tiden kommer, att Camilla blir känd som drottninggemål då hon fortsätter sitt egna lojala arbete”.

elizabeth under 70-års firandet som regent 6 februari 2022.
Kniven i högsta hugg! Här skär Elizabeth upp sin tårta i samband med platinajubileums-firandet på plats i hennes bostad Sandringham House i Norfolk, England.

Prins Charles och Camillas svar

Prins Charles svar kom senare under dagen, och han passade samtidigt på att hylla sin mamma drottningen som nu suttit 70 år på den brittiska tronen.

”Min fru och jag ansluter oss till alla som firar denna historiska dag, och gratulerar Hennes Majestät drottningen till den anmärkningsvärda bedriften att tjäna denna nation, rikena och samväldet i 70 år”.

Han forsätter:

”Vi, prins Charles och hertiginnan Camilla, är djupt medvetna om den äran som min mors önskan innebär. Min älskade fru har varit ett otroligt stöd när vi tillsammans har försökt tjäna och stödja Hennes Majestät och människorna i vårt samhälle.”

prins charles och hertiginnan av cornwall - camilla
Prins Charles och hans fru Camilla känner stor ära efter drottningens offentliga ord och önskan om att hertiginnan nu får bli drottninggemål.

Hertiginnan av Cornwalls resa

Att hertiginnan Camilla nu med största sannolikhet kommer sitta som drottninggemål är stort. Hennes resa utåt sett har varit tuff. Till en början smutskastades Camilla i brittisk och internationell press då hon sågs ligga till grund för skilsmässan mellan Charles och Diana.

Annons

Vid giftermålet 2005 gick rykten om att Camilla skulle bli prinsessgemål i samband med att Charles blev kung. Om detta hade skett hade hon varit den första att bära den titeln inom det brittiska hovet, så blev dock inte fallet.

– Tidigare har man trott att Camillas titel skulle bli prinsessgemål. Eftersom hon har undvikit att använda titlar som tidigare förknippats med prins Charles första hustru Diana, säger hovreportern Sara Ericsson till Allas.

”Camillas väg in i kungahuset har inte varit spikrak”

Men nu, drygt femton år senare, har hon blivit lovad en drottningtitel.

– Camillas väg in i kungahuset har inte varit spikrak, på grund av omvärldens syn på Charles och Dianas äktenskap och skilsmässa. Men idag är hon en mycket uppskattad hertiginna, vilket även tydliggjordes i drottningens uttalande önskan, fortsätter Sara Ericsson samtidigt som hon gör klart att reaktionerna bland folket varit blandade.

– De flesta anser att det är rätt att titulera Camilla som drottning i framtiden medans andra anser att det är respektlöst mot framlida Diana, säger hovreportern Sara Ericsson.

diana med sönerna 1992
Prins Charles och Diana gifte sig 1981, och tillsammans fick de sönerna William och Harry. Deras skilsmässa gick igenom 1996 – och året därpå gick prinsessan Diana bort i en tragisk bilolycka.
På bilden ser vi prinsessan Diana med sönerna utanför slottet Windsor i april 1992.

Foto: TT/Instagram

Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på
Annons