Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Då kan du vaccinera dig mot corona – riskgrupp eller ej

25 nov, 2020 
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
När börjar Sverige vaccinera riskgrupper mot covid-19 – och när kommer resten av befolkningen kunna få vaccin? Det här är vad vi vet om den svenska vaccinationsplanen hittills!
Annons
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgåsBrand logo
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgås

Igår meddelande regeringen att man beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen planerar, om att köpa coronavaccin från läkemedelsbolaget CureVac.

Sverige har redan skrivit på flera avtal för att säkra upp antalet doser ifall något av vaccinen blir underkända för användning av Läkemedelsverket. Dessa gäller vaccin från AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson) och Pfizer/BioNTech

CureVac-avtalet säkrar för Sveriges del lite över 4,5 miljoner doser, vilket räcker till 2,25 miljoner personer.

– Det skulle räcka till alla över 65 år, säger socialminister Lena Hallengren vid en presskonferens under tisdagen.

Då börjar man vaccinera riskgrupper mot corona

Förhoppningen är att få vaccinet godkänt så pass snart att man kan påbörja vaccinering av riskgrupper i januari 2021, även om EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare sagt att man troligtvis kommer få ut de första doserna redan under december månad.

Annons

– Vi kan komma att komma igång med vaccinet redan vid årsskiftet, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, under samma pressträff.

De grupper som kommer att prioriteras för vaccination mot coronaviruset och dess sjukdom covid-19 är personer över 70 år, andra personer med risksjukdomar och personal inom vård och omsorg som jobbar med riskgrupper.

Enligt SCB-statistik omfattar dessa grupper ungefär 2 640 000 personer.

Då börjar man vaccinera allmänheten mot corona

När man anser att riskgrupperna och vårdpersonal är vaccinerade är det resten av befolkningens tur. Exakt när detta kommer att ske är ännu inte klart, där inväntar man besked från Folkhälsomyndigheten. Men experter tror att det kan röra sig om ett halvår efter att de första vaccinationerna dragit igång för riskgrupperna.

– Jag har tänkt att vi ska erbjuda vaccin när det gått ett halvår ungefär. Dels vill vi se till att det är ett välbeprövat vaccin vi erbjuder, och dels skulle det inte kännas etiskt riktigt att göra detta tidigare eftersom det ju är riskgrupperna som ska gå först, säger Ulf Lillkrona, verksamhetschef vid Executive Health, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Annons

Och det tycks bli svårt för den som vill vaccinera sig innan dess, som inte tillhör en riskgrupp. I dagsläget är det inte säkert att privata vårdföretag kommer att få vara del av den första svängens vaccinationer, och även om de får det är riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten tydliga: Riskrgrupper och vårdpersonal först.

Brist på information om vaccinen

Exakt hur hanteringen av vaccinet, eller logistiken eller doseringen kommer att se ut vet man ännu inte – något som också påverkar när den stora allmänheten kan komma att få vaccinera sig.

– Det är omöjligt att ha helt färdiga vaccinationsplaner redan nu eftersom vi fortfarande inte vet vilka vaccin som blir godkända, vilka mängder det blir när de kommer och hur de ska förvaras och transporteras. Logistiken är en av de viktiga frågorna som man jobbar med, säger Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, till Svenska dagbladet.

Kan vaccineras i hemmet

Eftersom coronaviruset SARS-CoV-2 är så väldigt smittsamt är det ingen bra idé att samla människor i trånga väntrum eller låta dem stå i långa köer.

Annons

Årets influensavaccination kan ses lite som en generalrepetition inför kommande covid-19-vaccineringar. Vissa regioner har till exempel hyrt extra rymliga lokaler, och vaccinerar enbart med tidsbokning för att undvika trängsel. Inga drop-in-tider alltså.

Det finns även en möjlighet att vissa kommer att erbjudas vaccination i hemmet, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson den 24 november.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Svenska Dagbladet, Expressen, Krisinformation.se Foto: TT

....

Läs mer:

Så blir 2021 med corona – enligt experterna

De här biverkningarna kan du få av coronavaccin

Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar

Annons