Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

1 juli – de här restriktionerna gäller

24 jun, 2021 
Vänster: Konsert. Höger: Motionslopp.
Regeringen har tidigare meddelat att de kommer att lätta på restriktionerna ytterligare den första juli. Mycket talar nu för att detta faktiskt kommer att hända. Här är vad som kommer ske då.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Sverige ska öppnas upp i fem steg. Den första juni öppnade man nivå 1 och första juli planerar man att öppna upp ytterligare.

Vad avgör hur Sverige öppnar upp?

Det finns fyra faktorer som avgör om Folkhälsomyndigheten beslutar om att Sverige kommer att kunna öppna upp som tänkt – smittspridning, belastning på vården på grund av covid-19, vaccinationstäckning samt hur stabil utvecklingen är.

I dagsläget (24/6) ser det ljust ut. Smittspridningen minskar, 14-dagarsincidensen är 65 fall per 100 000 invånare, enligt de senaste siffrorna. För att vi ska få öppna upp mer måste det också var mindre än 70 personer som vårdas på IVA, under torsdagseftermiddagen intensivvårdades 69 personer. Dessutom har hälften av svenska befolkningen fått sin första dos vaccin.

Annons

Anders Tegnell, statsepidemiolog, ser positivt på utvecklingen.
– Än så länge är det en stabil smittspridning och det tror vi kommer att fortsätta. Men det är därför vi lägger de slutgiltiga besluten så sent som möjligt, för att vi ska känna oss säkra och inte behöva backa. Vi ska känna oss trygga med att gå in i nästa nivå, säger han till Aftonbladet.

Statsepidemiologen menar att nästa steg är nära men vill ännu inte ge ett slutgiltigt besked.
– Jag tror inte vi är speciellt långt ifrån. Vi kommunicerar det när vi känner oss trygga med att vi är på väg dit, säger Anders Tegnell.

Vilka restriktioner gäller från den 1 juli?

  • Allmänna sammankomster inomhus: Taket för deltagare vid allmänna sammankomster höjs till 50 personer. Sittande publik med upp till 300 personer.

  • Allmänna sammankomster utomhus: Upp till 600 i publiken. Sittande publik upp till 3000.

  • 900 personer får delta i motionslopp.

  • Maxantal per kvadratmeter i exempelvis butiker börjar lättas upp men trängsel ska fortfarande undvikas.

  • Maxantal i ett sällskap på restauranger utomhus tas bort.

  • Öppettiderna på restauranger förlängs och stående gäster tillåts.

  • Rådet om att bara umgås i sin sociala bubbla tas bort. Rekommendationen är dock att umgås utomhus.

Annons