Löfven: FHM får rätt att införa lokala besöksförbud på äldreboenden

Stefan Löfven äldreboende

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Under en extrainsatt presskonferens under torsdagens deltog statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallen gren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Här meddelande man att regeringen beslutat att ge Folkhälsomyndigheten befogenhet att införa regionala besöksförbud på äldreboenden, för att försöka stoppa smittspridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Stefan Löfven påpekade att det är en enorm inskränkning i en privatpersons liv att förbjuda hen att ta emot gäster i sitt hem, sitt boende, och att detta endast ska ske om det verkligen är nödvändigt.

– Människors liv står på spel, sa statsministern.

Undantag i besöksförbudet under corona

Däremot kommer det att finnas ett undantag som inte gällde under det tidigare besöksförbudet, som hävdes i september.

Nu kommer det fortfarande vara tillåtet för makar och partners att besöka varandra på äldreboenden. Detta beror på att det tidigare besöksförbudet visade sig ge stora negativa effekter för människor, framförallt på den psykiska hälsan.

– Vår uppfattning är väldigt tydlig: Personer över 70 år har dragit ett stort lass, priset har blivit högt, säger Johan Carlson under presskonferensen.

Brister i hygien orsak till många fall av covid-19

Han berättar vidare att man inte har sett någon större spridning av coronaviruset på äldreboenden som beror på besökande. Istället har problemen berott på personal som ständigt byts ut, timvikarier och bristande hygien.

– Folkhälsomyndigheten kommer att sätta press på ansvariga. Aktörer ska kunna visa att man gjort allt att för att hindra smitta, säger Johan Carlson.

Det man bland annat kommer att titta på är hygienrutiner, tester på boende och personal, avgränsningar mellan friska och sjuka boende, medicinsk kompetens, och hur god samverkan boendena har med kommunen.

– Besöksförbud får aldrig vara en ersättning för lösningar av de problem som leder till smittspridning, säger han.

Bättre kunskap om coronaviruset än i våras

Lena Hallengren vill också påpeka att det har blivit bättre på landets äldreboenden, mycket tack vare att vi vet mer om viruset nu är vi gjorde tidigt i våras.

– 150 000 anställda har fått utbildning, säger socialministern.

Beslut om lokalt besöksförbud på äldreboende ska fattas av Folkhälsomyndigheten i dialog med det regionala smittskyddet. Om en kommun anser att besöksförbud skulle behövas ska man kontakta sitt regionala smittskydd, och som enskild aktör ska man kontakta kommunen.

...

Läs mer:

Det här gäller när du reser i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten: Så här måste du tänka om du tar covid-test

Kan man gå på restaurang under corona? Det här gäller!

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: