Björn Natthiko Lindeblad firade 60 år och sa adjö med känslosam fest

Björn Natthiko Lindeblad.

Foto: Tommy Gärdh/Visionary Films Stockholm, Marie Klingspor, Björn Natthiko Lindeblad/Instagram

TV: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar
0:56

Efter reklamen: TV: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

(0:56)

Slå på ljud

Björn Natthiko Lindeblad är mannen som valde att lämna chefsjobbet i finansvärlden för att bli buddhistmunk i Thailand, något han var mellan 1992–2008. Det var också när han anslöt sig till den thailändska skogstraditionen som han fick namnet Natthiko. Det betyder ”den som växer i visdom”.

Och nog har Björn Natthiko Lindeblad delat med sig av sin visdom även för oss. Efter att ha återvänt till Sverige och hunnit landa i den enorma omställningen har han föreläst och hållit två mycket uppskattade sommarprat om sina lärdomar.

Förra året utkom också boken Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk, som hyllats enormt och nu ska säljas i flera länder och på flera språk.

TILLÄGG: Den 17 januari 2022 valde Björn Natthiko Lindeblad att avsluta sitt liv.

Björn Natthiko Lindeblad valde att avsluta sitt liv – läkarens ord om planen

Björn Natthiko Lindeblad ville vara med på sin begravning

Men tyvärr varar ingenting för evigt. Nyligen ordnade Björn Natthiko Lindeblad en 60-årsfest och avskedsfest i ett. Han är nämligen svårt sjuk i ALS och berättade under festen att hans resa börjar lida mot sitt slut, något han delat med sig av på Instagram.

– Det börjar gå mot slutet och jag ville ha det här tillfället. Det började egentligen med att jag satt hemma och planerade vilka sånger som skulle spelas på min begravning. Men så tänkte jag ”fan vad trist att planera en fest man inte är med på”. Jag vill ju vara med! Så hjärtligt välkomna till min begravning, sa Björn Natthiko Lindeblad i ett tal på festen.

Hyllar kroppen som kämpar mot sjukdomen ALS

Björn Natthiko Lindeblad har tidigare delat med sig av sin kamp mot ALS. Det är en obotlig sjukdom med dödlig utgång, eftersom musklerna försvagas tills kroppen inte orkar andas längre.

Han beskrev det på följande sätt i ett annat starkt instagraminlägg:

Hej kroppen,

Jag vet. Du kämpar. Minns du hur mycket lättare det var förr, som på bilden?

Nu är varje andetag en viljeakt.

Du kan inte längre gå eller stå. Inte ligga ner utan andningsmaskinen.

Kändisarnas kärlek till Björn Natthiko Lindeblad strömmar in

Inte sova eller sitta utan att det gör ont efter några timmar.

Det finns inte längre ett enda klädesplagg du kan ta av eller på dig själv. Inte en kroppsöppning du kan hålla ren utan hjälp. Inte en måltid utan assistans. Inte en natt som inte är för kort. Inte en rörelse som inte är svår.

Alla dina delar kämpar.

Jag och alla omkring mig gör vad vi kan. I hjälplösheten uppstår ibland medkänslan. Förunderligt men sant, och hisnande vackert.

Jag ser dig.

Björn Natthiko Lindeblad har aldrig känt någon rädsla för döden

Men trots den hemska diagnosen och det faktum att Björn Natthiko Lindeblad troligtvis inte har så lång tid kvar här med oss, så är han vid gott mod. Han berättade under festen att det inte funnits något ögonblick då han känt bitterhet över sitt öde eller känt någon orättvisa.

– Jag har haft min sista vår och då vill jag säga till er att jag har det framför mig utan att känna något obehag. Ju närmare det kommer ju starkare blir känslan av ”hur kunde jag födas under en så lycklig stjärna?”, sa han och fortsatte:

– En av mina många, kanske oförtjänta, välsignelser. Det är att jag aldrig har känt någon rädsla för döden. Jag har en oförklarlig och livslång trygghet i att det jag känner som mitt liv kommer att övergå i någonting annat.

Björn Natthikos 8 visdomar för lycka

En otrolig tacksamhet till alla han känner

Kalaset och avskedsfesten verkar minst sagt ha varit känslosam. Det märks att lokalen bara sprudlar av kärlek samtidigt som sorgen hela tiden är närvarande. Björn Natthiko Lindeblad sa i sitt tal att det nog var sista gången han skulle träffa nästan alla av gästerna:

– När jag säger det och känner efter hur det känns att säga det så är den första känslan bara ”wow”. Tack för att ni finns! Tack för att ni fanns! Tack för att ni fyllde upp mitt liv!

MåBra har varit i kontakt med Björn Natthiko Lindeblad som gett sin tillåtelse till att publicera text och bilder från hans Instagram.