Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Retuscherade modellbilder får varningstext i Frankrike

02 okt, 2017 
AvIda Gustafsson
För att de som utsätts för reklam lätt ska kunna se om en modell blivit retuscherad eller inte har Frankrike nu infört en ny lag: Alla retuscherade bilder på modeller ska märkas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I dag är det snarare regel än undantag att bilder på kvinnor i tidningar och tv blir redigerade i photoshop, många gånger för att de ska bli smalare, kurvigare, längre eller ha slätare hud än i verkligheten. Och för många av oss är det svårt att se ifall en bild är redigerad, vilket skapar orealistiska kroppsideal.

För att motverka detta har Frankrike, från och med 1 oktober, infört en lag som kräver att alla redigerade reklambilder måste förses med en varningstext.

– Unga som exponeras för normskapande och orealistiska bilder av kroppar leder till en känsla av självförakt och dålig självkänsla som kan påverka hälsan, säger franska hälsoministern Marisol Touraine enligt BBC. 

Läs också: Nya märket ELISE kämpar för kroppsliga rättigheter

Sedan tidigare har Frankrike stiftat en lag som tvingar modeller att ha ett läkarintyg på att de är hälsosamma innan de får gå på catwalken.

Annons

Lagen som trädde i kraft den 1 oktober kräver att alla digitalt ändrade bilder ska förses med texten: ”Redigerad bild”. De som inte följer lagen riskerar böter på 37 500 euro, cirka 360 000 kronor. Med den nya lagen hoppas de franska myndigheterna få bukt med problem som extremt smala modeller och osunda kroppsideal. Frankrike är ett av de länder i Europa med de lägsta BMI-indexet och tiotusentals fransmän lider av anorexi.

Läs också: Anna, 55, är kroppsaktivist på Instagram

Redan innan den nya lagen trädde i kraft har den stora bildbyrån Getty beslutat sig för att förbjuda retuscherade bilder på modeller. Frankrike är inte det första land som lagstiftar om varningstexter för redigerade bilder, sedan tidigare har Israel liknande lagstiftning.

Källa: BBC, The Guardian

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Karin Adelsköld ledsnade på kroppshetsen – se hennes bikinibild 

Läs också: Karin Adelsköld ledsnade på kroppshetsen – se hennes bikinibild 

Annons