Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Modellens starka budskap: “Sociala medier är inte på riktigt”

15 nov, 2021 
Bella Hadid gråter/ Bella Hadid på catwalken.
Många unga mår dåligt på grund av påverkan från sociala medier. Men tillvaron är långt ifrån den tillrättalagda bilden man ser där. Någon som vill uppmärksamma detta är supermodellen Bella Hadid som nu visar upp den ofiltrerade verkligheten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om Bella HadidBrand logo
5 saker du inte visste om Bella Hadid

Att ändra sitt utseende med hjälp av filter och retuschering kan idag ske på en milisekund. Nu visar en ny studie från Karolinska Institutet att låg självkänsla, ätstörda beteenden och negativa känslor kring den egna kroppen är direkt kopplat till att titta på bilder innehållande skönhetsideal.

Studien rör ungas psykiska hälsa i relation till medievanor och är en del av ett uppdrag från Statens Medieråd.
– När man tittar på orealistiska skönhetsideal och lägger mycket tid på att ändra fotots utseende för att matcha de här skönhetsidealen så mår man sämre, säger Sissela Nutley, hjärnforskare på KI och en av författarna till studien till SVT Nyheter.

Supermodellen vill visa verkligheten

Någon som vill vara en motvikt till det unga ser på sociala medier är supermodellen Bella Hadid. På sin Instagram berättar nu Bella att hennes verklighet många gånger skiljer sig från de snygga modellbilder hon visar upp på sociala medier.

Annons

Victoria´s Secret-modellen publicerar flera ofiltrerade bilder på sig själv, bland annat när hon gråter och berättar att hon har mått psykiskt dåligt under flera års tid.
”Det här är mer eller mindre min vardag varje dag, varje natt. I några års tid nu. Sociala medier är inte på riktigt. För de som kämpar, snälla kom ihåg det”, skriver hon.

Bella fortsätter inlägget med att ge tips till sina följare.
”Det tog lång tid för mig att få in det i huvudet, men jag har haft tillräckligt med sammanbrott och utmattningar för att veta det här: Om du arbetar tillräckligt hårt med dig själv, tillbringar tid ensam för att förstå dina trauman, vad som triggar dig, lyckor och rutiner, då kommer du alltid kunna förstå eller lära dig mer om din smärta och hur du kan hantera den”, skriver hon.

Inlägget har fått mycket kärlek från Bellas följare och har i dagsläget över 2,3 miljoner gillamarkeringar. Behovet av att se en annan verklighet på sociala medier verkar vara stort.

Foto: Bella Hadid/ Instagram/ TT

Annons