Tim ”Avicii” Berglings pappa om saknaden och sonens minnesplats

Tim och Klas Bergling, Anki Lidén

Tim ”Avicii” Berglings musik och bortgång har berört, och fortsätter beröra, miljontals världen över. I september förra året hedrades världsartisten med en minnesplats i den anrika Humlegården i centrala Stockholm. MåBra pratade då med Tims pappa Klas Bergling om vad minnesplatsen betyder för honom, familjen och för drivandet av stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Till minne av Tim "Avicii" Bergling
2:47

Efter reklamen: Till minne av Tim "Avicii" Bergling

(2:47)

Slå på ljud

Klas Bergling: ”En plats för kontemplation”

Minnesplatsen och konstverket "Standing waves" invigdes i Humlegården september år 2022, ackompanjerat med tal, sång och musik med tolkningar av Aviciis låtar.

Vi är såklart väldigt stolta över att staden hedrar Tims musik och person, det känns dessutom extra starkt att minnesplatsen är placerad i en så fin park som Humlegården där Tim tillbringat mycket tid, sa Klas då.

– Jag hoppas att platsen skall bli en plats för kontemplation, där folk kan sitta och fundera över livet och må bra. Tims liv slutade sorgligt men vi får otaliga bevis från hans fans att de tänker positiva tankar när de lyssnar på Tims musik och blir glada.

Mamma Anki Lidén om sorgen – fyra år efter sonen Tim Berglings bortgång

Tim Bergling Foundation – tar vid det Tim började

Tim var inte bara utmärkande på jorden som artist och låtskrivare. Han lämnade också ett starkt avtryck genom sitt engagemang inom olika humanitära organisationer. På Tim Bergling Foundations hemsida går att utlästa att han bland annat lyckades samla in närmare en miljon euro till Radiohjälpen och var med och grundande välgörenhetsorganisationen House of Hunger. En fana pappa Klas och mamma Anki Lidén med fler tar vid, i sitt arbete med stiftelsen upprättad efter sin sons namn.

– Jag hoppas att vi kan ge något tillbaka genom Tims förtjänst och de möjligheter som hans arv tillför Tim Bergling Foundation. Idag talar vi mycket om att barnen är det viktigaste och vår framtid men vi vuxna behöver i handling visa att så är fallet. Klas Bergling fortsätter:

Tim ”Avicii” Berglings pappas fina ord om sonens musik och namnbytet

– Vårt samhälle har alla resurser och möjligheter att skapa en god start för barnen och erbjuda en bra väg till vuxenlivet, men vi måste bli betydligt bättre på använda dessa möjligheter genom konkreta förebyggande handlingar från förskolan, genom skolan, en väl utbyggd skolhälsovård och möjligheter till meningsfull, områden där vi idag har stora brister.

Avicii på söderstadion

Ett av Aviciis många framträdanden.

Födelsedagar och högtider tuffast

Årsdagen för Tims bortgång kommer ofta med en extra tung saknad, berättar pappa Klas. Men också på födelsedagar och andra högtider. Då sluter familjen upp och sörjer tillsammans.

– Då brukar vi gå till graven vid Hedvig Eleonora Kyrka. Sedan äter vi en middag på något lugnt ställe. Tim finns med oss varje timme varje dag och vi har ett liv före och efter Tims självmord men vid högtider, födelsedagar och dödsdagen så känns det alltid extra tungt. Vi talar om sorgeår och tiden läker alla sår – och javisst till en viss del, annars skulle vi människor inte orka med, men Tim finns inom oss och saknaden är stor och känns ofta rent fysiskt. Men vi är väldigt tacksamma över den kärlek vi mött och möter.

Om du eller någon annan mår dåligt eller har självmordstankar

Kontakta någon av dessa hjälplinjer för råd och stöd:

  • Anhöriglinjen: 0200 23 95 00
  • Mind (självmordslinje): 901 01
  • Bris (för vuxna som oroar sig för ett barn): 0771 50 50 50
  • Ätstörningslinjen: 020 20 80 18
  • Spes (om du förlorat någon i självmord): 020 18 18 00
  • Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80
  • Jourhavande präst: nås via 112

Foto: TT

Utvald läsning