Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anki Lidén öppnar upp om sorgen fyra år efter sonens bortgång

01 aug, 2022 
Linda Strömbäck
Anki Lidén och sonen Tim
TT
Det har gått fyra år sedan vi nåddes av det tragiska beskedet att Tim ”Avicii” Bergling tagit sitt liv. Nu berättar Anki Lidén om sorgen att förlora en son och hur hon försökt gå vidare: ”Sorgen sätter sig i kroppen”
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

År 1989 fick skådespelaren Anki Lidén sonen Tim tillsammans med maken Klas Bergling. Efter att sonen i 20-årsåldern skapat sig en raketkarriär och bara inom ett par år blivit internationellt känd som musikgeniet Avicii, nåddes familjen 2018 av det tragiska beskedet att Tim valt att ta sitt liv – endast 28 år gammal. Nu öppnar Anki upp om tragedin fyra år senare.

Se också: Till minne av Tim "Avicii" Bergling

Till minne av AviciiBrand logo
Till minne av Avicii

Anki Lidén om när dödsbeskedet kom

I en intervju med tidningen Vi berättar Anki om när hon nåddes av beskedet att hennes son inte längre fanns i livet. Det var under en semester till Kanarieöarna tillsammans med maken Klas som de insåg att Tim inte verkade må så bra. Han hade under den sista tiden framstått som stark och överraskade föräldrarna när han plötsligt på endast ett par dagar blivit inbunden, slutat äta och inte varit sig själv. Föräldrarna försökte ordna så de kunde resa dit han befann sig i Oman, men nåddes snart av beskedet att Tim tagit sitt liv.

Annons

–På flyget hem sa Klas att jag borde äta något, i alla fall försöka dricka, men jag kunde inte svälja. Den enklaste sak i världen ju, men det var som om jag hade glömt hur man gör. Det är så trauman fungerar har jag förstått. De sätter sig i kroppen, berättar Anki för tidningen Vi.

Tim Bergling och Anki Lidén
Tim Bergling och Anki Lidén

Anki Lidén om att sonen Tim valt att ta sitt eget liv

Sedan beskedet kom som skakade världen har Anki inte pratat öppet om tragedin. Hennes man Klas Bergling har varit den som främst synts i media och varit talesperson för stiftelsen Tim Bergling Foundation, som de grundade 2019 för att förebygga självmord och psykisk ohälsa. I intervjun med Vi berättar Anki om känslorna kring sonens självmord.

–Sorgen handlade inte bara om att Tim var död utan också att han hade begått självmord. Det var inte cancer, inte hjärtat, inte en olycka…och han var så ung. I dag är vi övertygade om att han drabbades av en psykos, ett akut sjukdomstillstånd. Tim var en grubblande, introvert person, kunde ibland tycka att det sociala var väldigt jobbigt. Det fanns tidigt en blyghet i honom som jag kan känna igen mig i.

Annons

– Men Tim var också så mycket annat: glad, rolig, kreativ, vänlig, varm, vänfast. Det är viktigt att inte glömma det.

Anki Lidén om livet efter sonen Tim "Avicii" Bergling

Fyra år efter Tim Berglings bortgång har Anki delat in livet i före och efter Tim. Och trots sorgen ofta är närvarande så berättar hon att allt inte längre är nattsvart.

– Livet efter Tim…Det är som om inget är sig likt längre, jag känner inte igen mig. Kan man säga så? Visst kan jag skratta och jag ser ju att det finns saker att glädjas åt. Jag har min förste son, världens underbaraste Anton, vi har Klas fina barn och barnbarn. De är nära, trösten och lyckan finns där. Men…i kroppen är det som om något är för evigt trasigt.

Om du eller någon annan mår dåligt eller har självmordstankar

Om du eller någon i din närhet mår dåligt eller går i tankar kring självmord kan du till exempel kontakta någon av dessa hjälplinjer för råd och stöd:

  • Anhöriglinjen: 0200 23 95 00
  • Mind (självmordslinje): 901 01
  • Bris (för vuxna som oroar sig för ett barn): 0771 50 50 50
  • Ätstörningslinjen: 020 20 80 18
  • Spes (om du förlorat någon i självmord): 020 18 18 00
  • Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80
  • Jourhavande präst: nås via 112

Foto: TT

Annons