Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Tim ”Avicii” Berglings pappas fina ord om sonens musik och namnbytet

20 maj, 2021 
Avicii på Globen och Klas Bergling
Klas Bergling berättar om hur mycket han tycker om sin sons musik, och hur hedrad han är för namnbytet till Avicii Arena.
– Det var väldigt fina shower där, det var ett jävla drag om man får säga så, säger han och skrattar.
Annons

Igår blev det känt att Globens byter namn till Avicii Arena, för att hylla den sen tre år tillbaka bortgångne världsartisten Tim ”Avicii” Bergling. Bytet sker i samråd med Tim Bergling Foundation, som grundades av hans föräldrar Anki Lidén och Klas Bergling för att uppmärksamma psykisk ohälsa hos unga.

Så här presenterar pappa Klas Bergling namnbytet och samarbetet mellan Tim Bergling Foundation och Stockholm Live:

– Ni känner honom som Aviici, jag känner honom som Tim, min son. Han lämnade oss för tre år sen alldeles för ung. Han tog sitt liv. Den här arenan ska bli en mötesplats och en megafon. Här ska arrangeras aktiviteter varje år, som ska sätta ungdomars psykiska hälsa i fokus.

Se också: Till minne av Tim "Avicii" Bergling

Till minne av AviciiBrand logo
Till minne av Avicii

Tims egna ord om namnbytet – "Ascoolt"

I SVT:s Morgonstudion berättar han att man är väldigt stolt och glad över detta beslut.

Annons

– Det är ju fantastiskt, det är svårt att ta in. Det är väldigt hedrande att man vill hedra Tim och hans musik, säger Klas Bergling till Morgonstudion.

På frågan om vad Tim själv hade sagt om namnbytet, om han hade funnits kvar med oss svarar han:

– Ja han hade ju sagt att det var ”ascoolt”, säger Klas och skrattar. Det är inte riktigt min generations formulering men han hade sagt det i alla fall, och varit väldigt stolt.

"Jag tycker ju om alla Tims låtar"

Döpt efter en Avicii-låt så har projektet For a better day dragits igång av Tim Bergling Foundation i samarbete med Bris, Mind och Suicide Zero. Genom ett antal åtgärder försöker man med initiativet skapa just en bättre dag för dagens unga som mår dåligt. I Nyhetsmorgon frågar man Klas Bergling vad han tycker om låten For a better day?

Publikhav Avicii Tribute Concert
Det var många som berördes av Avicii Tribute Concert i Friends Arena 2019. Foto: TT

– Jag tycker ju om alla Tims låtar, men For a better day passar väldigt väl det syfte på det initiativ som vi startat i Tim Bergling Foundation som heter just For a better day. Den har ett väldigt fint anslag, och sen är det ju så, den säger ju också: ”maybe it’s time for a better day” och det är ju det vi vill komma till, att unga människor ska hitta en bättre dag, då tänker jag på dem som inte har det, det är ju inte generellt för alla unga människor men det är många idag som har det jobbigt.

Annons

"En annorlunda idolbild"

Klas Bergling var stort fan av sin son, och har sett båda Tims eller ”Aviciis” storartade framträdanden i Globen. I Nyhetsmorgon minns han tillbaka hur det var:

– Jag tyckte det var fantastiskt, jag satt för mig själv vilket jag har tyckt vart skönt när han har haft sina shower, så att man kan lyssna och njuta av musiken. Jag kom innan och då satt han i green room längst bak, i en stor soffa, han såg ganska liten ut, han satt liksom och fokuserade för kvällen, och så var lite annat folk längre fram, så där var det liv och rörelse och där satt han. Det var en ganska typiskt annorlunda idolbild egentligen, säger han och fortsätter:

– Det var väldigt fina shower, det var ett jävla drag om man får säga så, skrattar Klas Bergling.

Om du eller någon annan mår dåligt eller har självmordstankar

Om du eller någon i din närhet mår dåligt eller går i tankar kring självmord kan du till exempel kontakta någon av dessa hjälplinjer för råd och stöd:

  • Anhöriglinjen: 0200 23 95 00
  • Mind (självmordslinje): 901 01
  • Bris (för vuxna som oroar sig för ett barn): 0771 50 50 50
  • Ätstörningslinjen: 020 20 80 18
  • Spes (om du förlorat någon i självmord): 020 18 18 00
  • Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80
  • Jourhavande präst: nås via 112

Källa: TV4, SVT

Foto: TT

Annons