Anne Lundberg om uppväxten – hur hon påverkats av pappans missbruk

Anne Lundberg

Journalisten och programledaren Anne Lundberg, 55 år, syns bland annat i Svt:s Husdrömmar och Antikrundan. Oftast ser vi henne med ett leende på läpparna men livet har inte alltid varit lätt för Anne.

Se även: 8 saker du inte visste om Antikrundan

Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet
0:58

Efter reklamen: Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

(0:58)

Slå på ljud

Anne Lundbergs pappa och farfar led av depression

Tidigare har hon berättat om hur hennes pappa och farfar båda led av depressioner. Bland annat i en programserie och självmord – 30 liv i veckan. Där fick vi också veta att både pappan och Annes farfar valt att avsluta sina liv själva.

Anne berättar också att man under hennes uppväxt inte pratade om att hennes farfar valt att ta sitt liv. Att det enda hon fick veta var att han hade blivit deprimerad efter att han gått i pension.

Att hon valde att prata om det som vuxen, i tv, trots att det är ett svårt ämne att ta upp, var för att hon ville hjälpa sig själv och andra komma vidare.

Nya säsongen av Antikrundan: Här är 5 saker du inte visste om Anne Lundberg

"När vi aldrig pratar om det som är svårt växer det"

– Det är ju tyvärr så det fungerar med mörka hemligheter. När vi aldrig talar om det som är svårt växer det till ofantliga proportioner. Och tvärtom: när vi lyfter på locket blir det lättare att andas och vi kan gå vidare.

I programmet beskriver Anne också att hon hade en rätt ytlig kontakt med sin pappa. Att de aldrig pratade på djupet. Pappan hade ett alkoholmissbruk och var inte så närvarande i Annes liv.

I en intervju med Amelia säger Anne att uppväxten med pappan påverkat henne på så sätt att hon fått väldigt utvecklade känselspröt. Även om hon kallar det för en hobbyanalys.

– Växer man upp med en missbrukande förälder blir man bra på att läsa av stämningar i rum och mellan människor.

Anne Lundberg om vikttankarna: "Jag har mina nojor"

Anne om relationen till sin pappa och mamma

Hon säger också att hon fått mer tolerans av att växa upp som hon gjort. Att hon fått välja att lägga tid på det hon kan förändra och acceptera det andra. Hon vet att livet går upp och ner.

Någon som alltid fanns där istället var Annes mamma. Något som gjort att Anne ändå upplever sig ha haft en bra uppväxt. Anne säger att hon fått gott självförtroende från henne.

– Jag har rätt bra koll på vad jag är bra på och dålig på. Att jag är en arbetsam person, oavsett om det handlar om att gräva i trädgården eller i mitt yrke. Jag har en bra självkänsla i den jag är, men det kan svaja för mig och även för min mamma, tror jag, säger hon till Amelia.

Källor: 30 liv i veckan, Amelia Foto: TT

Utvald läsning