Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anna Winér: "Låt även smala vara kroppsstolta!"

09 jun, 2017 
Jag får ofta höra hur mager jag är. Vad ger folk rätten att kommentera smala kroppar, medan övervikt är tabu? Ge i stället alla som inte följer viktnormen rätten att vara kroppsstolta, skriver Anna Winér.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vi alla är fina precis som vi är stämmer inte alls. Att vi ska vara stolta över hur vi ser ut stämmer inte heller. Det insåg jag en dag när en okänd kvinna jag mötte utbrast:

– Gud, vilka ben du har. Du måste verkligen ändra på dina matvanor.

Kvinnans ord var raka och träffade mig hårt, trots att jag är van vid vassa kommentarer om min vikt. Jag är väl medveten om problemet. Det är något jag ser i varje spegel. Känner varje gång jag provar kläder.

Läs också: ”Sluta glorifiera pappor som tar sitt ansvar!”

Att kommentera mina smala ben högt och tydligt eller titta mig i ögonen och säga att jag inte är någon vacker syn ”så smal som du är”, det gör ont. Det är inget som får mig att må bättre eller ger mig ork att kämpa. För kämpa är precis det vi måste göra – vi som vill gå upp i vikt. Precis som överviktiga måste kämpa för att gå ner.

Vi sitter i samma båt, fast måste kämpa på olika sätt.

Anna Winér.

Men inte hade den där kvinnan vågat säga till en okänd person att den borde börja banta? Det känns som att det är mer tillåtet att kommentera smala kroppar, vi anses ha valt att vara smala – medan kraftiga personer ständigt måste kämpa, dem är det synd om.

Annons

Läs också: ”Låt mig vara nyttig och sluta kommentera det!”

Men jag vill en gång för alla slå hål på den myten. Att vara underviktig och ha ett lågt BMI är inget man väljer själv. Det erbjuds mängder av resurser och stöd för dem som vill gå ner i vikt. För oss som kämpar i motsatt riktning finns det inte i närheten av lika mycket hjälp – eller ens förståelse.

Underviktiga personer bör också ha rätten att få vara stolta. Alla som inte följer viktnormen har rätt att få vara det. Jag är stolt över min kropp och tänker så förbli.

Jag försöker inte sprida ohälsosamma ideal, jag vill bara få lov att vara nöjd med mig själv och hur mina gener har skapat mig. Så jag vill bara svara till kommentarer liknande den ovan – och sådana jag fått höra tidigare:

– Ja, jag vet vilka ben jag har. Mina beniga ben bär mig framåt i livet, står stadigt i storm och sviker inte vid svidande kommentarer. Vilka ben har du?

 

Underbara Clara: Låt oss va lika kroppsfria som män

Läs också: Underbara Clara: Låt oss va lika kroppsfria som män

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons