Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Hansen: Vi är med i historiens största psykologiska experiment

23 mar, 2021 
anders hansen om hur coronapandemin förändrar oss
Överläkaren Anders Hansen kallar coronapandemin för historiens största psykologiska experiment och menar att vi alla är en del av det. Hur kommer egentligen pandemin att förändra våra liv framöver?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

I över ett år har vi levt med coronapandemin nu. Vi har begränsat våra kontakter med andra, många har isolerat sig och en del har knappt haft någon kontakt med kollegor, vänner och familj mer än via dator eller mobil.

Anders Hansen: Det börjar bli riktigt jobbigt nu

Något som överläkaren Anders Hansen menar börjar tära på oss rejält.

– Jag märker det på patienter, på bekanta och på mig själv – det börjar bli riktigt jobbigt nu, skriver han i en krönika i Dagens Industri.

Och syftar på ensamheten och isoleringen som han nu menar är värre än rädslan för viruset. Vilket han inte tycker är konstigt i sig. Då det ju inte ligger i vår natur att isolera oss.

Vi är beroende av att ha andra människor omkring oss

Vi har sedan början varit beroende av andra människor för att överleva. Vi vill tillhöra en flock. Vi har behov av att känna oss älskade, av närhet .

Annons

– Idag klarar vi livhanken utan att träffa någon men hjärnan, som inte förändrats nämnvärt på 10 000 år, slår på kraftfulla larmsignaler för att tala om att vi måste ta hand om vårt sociala behov när vi är alltför isolerade, fortsätter Hansen.

Och visst är det något speciellt med att ses i verkligheten. Det blir inte samma sak att ses via olika skärmar.

anders hansen menar att vi är med i ett stort psykologiskt experiment

Coronapandemin leder till omprioriteringar

Man Anders Hansen tror också att coronapandemin kommer att innebära förändringar i våra framöver.

Förändringar som kommer dels av personliga kriser som många på olika sätt gått igenom nu, dels av att vi har fått tid att reflektera över, och kanske omvärdera, våra liv. Vad vi lägger vår tid på, vad vi konsumerar och så vidare. Och nu är redo för att omprioritera.

– Jag tror att Moder Natur håller på att genomföra ett av historiens största psykologiska experiment med oss, skriver Anders Hansen.

Hur vi kommer att förändras av pandemin, och hur de flesta kommer att prioritera om, har han däremot inte svar på ännu.

Källa: DI Foto: TT

Annons