Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

När tvättade du aktivitetsklockan sist? (Du vill nog göra det nu)

27 apr, 2021 
aktivitetsklocka, har väldigt mycket bakterier på sig
Visste du att en aktivitetsklocka som inte tvättats på ett tag innehåller mer än dubbelt så mycket bakterier som en mobiltelefon? Eller mer än en toasits? Kanske är det dags för en klock-rengöring inom kort?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Undvik 5 hälsofaror genom att tvätta dina lakan en gång i veckanBrand logo
Undvik 5 hälsofaror genom att tvätta dina lakan en gång i veckan

När tvättade du senast av din aktivitetsklocka? Kommer du inte ihåg när det var så vill du kanske gå och göra det nu? I alla fall när du har läst klart det här.

Många av oss lever ju numera med en klocka på armen så gott som dygnet runt – för att bland annat mäta steg, sömn, puls, träning. Ibland också till att betala med när man går och handlar och vill slippa ta med plånboken, eller till att läsa sms i, eller prata i telefon via.

Aktivitetsklockor har ofta väldigt mycket bakterier

aktivitetsklocka, har väldigt mycket bakterier på sig
Är din aktivitetsklocka en bakteriebomb eller är den nytvättad?

Så, att klockan får vara med om ett och annat på de 24 timmarna av dygnet de sitter på kan vi nog vara överens om. Men har du någonsin tänkt på att de ofta har en väldig massa bakterier på sig också?

Annons

När företaget Comparemymobile testade olika prylar efter bakterier så tittade de på bland annat mobiler, tangentbord och spelkontroller. Och så på aktivitetsklockor.

De tittade efter tre sorters bakterier; koliforma som finns i avföring samt stafylokocker och enerobacter (inklusive E. coli och salmonella).

Klockor har mer än dubbelt så mycket bakterier

Allra smutsigast var, enligt företagets undersökning, aktivitetsklockorna som hade mer bakterier än vad man hittar på en toalettstol. Klockor innehöll 250 bakteriekolonier per kvadratcentimeter medan mobilen som tog andra plats hade en motsvarande siffra på 100.

aktivitetsklocka, har väldigt mycket bakterier på sig
Idag sitter aktivitetsklockor på väldigt många människors armar!

Bakterierna kan bland annat orsaka sjukdomar som matförgiftning och hudinfektioner och är kanske inte någonting man vill gå omkring och spara på runt handleden.

Det är inte farligt att använda klockorna

Men att det skulle vara farligt att använda den här typen av klockor behöver en frisk person inte oroa sig speciellt mycket för enligt professorn och bakteriologen Henning Sörum. Så länge det bara är man själv som använder den.

– Det är inte negativt att ha ett balanserat synsätt på rengöring av aktivitetsklockor, att rengöra den ibland och eventuellt desinficera, säger han till KK.

Källa: KK Foto: TT

Annons