Vanliga föremålen i ditt hem som du inte visste har ett bäst före-datum

parfym och brandsläckare

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:58

Efter reklamen: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

(0:58)

Kuddar

Kuddar ska man byta ut efter två-tre år av användning, och det har flera anledningar. Dels beror det på att kvalster förökar sig i alla sorts kuddar, och för fräschhetens skull ska man därför byta ut kudden när den blivit sunkig, även om man har tvättat den. Men kudden tappar också formen efter ett tag, vilket gör att man kan få ont i rygg och nacke som följd.

Sandaler

Strandskor och sandaler borde man byta ut efter sex månader. Det är nämligen vanligt att få svampinfektioner på fötterna om man har samma sandaler för länge. Medan man har samma par borde skorna tvättas så ofta som möjligt.

Tvätt- och sminksvampar

Svampar, om så tvättsvampar eller skönhetssvampar som man applicerar smink med, är perfekta miljöer för mögel att växa i – fuktiga och ofta varma. Man kan rengöra dem genom att koka i vatten, men trots det borde man byta ut sin tvättsvamp efter två veckor.

Handdukar

Handdukar borde bara användas mellan ett och tre år. Även om man tvättar handdukarna regelbundet så är det inte säkert att alla bakterier dör. Därför borde man köpa nya handdukar med några års mellanrum.

Hårborste

En hårborste som används daglige borde rengöras en gång i veckan minst, och borde bytas ut ungefär en gång om året. En borste med naturlig svinpäls borde bytas ut efter 7-10 månader.

Parfym

Parfym och Eau de perfume innehåller oljor som håller i ungefär tre år, i ett tätt försluten förpackning, och två år om man inte förvarar lufttätt.

Behå

Många behåller behåar år ut och år in, men faktum är att behåar tappar formen och elasticitet, och ska bytas ut efter ett eller två år.

Springskor

Om du är en van joggare är det viktigt att byta ut dina springskor med jämna mellanrum. Efter 40-50 mil har skornas fjädrande egenskaper slitits ut, och det är dags för ett nytt par.

Kryddor

Det är lätt att kryddburkarna bara står i skafferiet – många tänker nog inte på att de har ett bäst före-datum. Men malda kryddor ändrar i både doft och smak med tiden.

Brandsläckare

En brandsläckare ska alla ha hemma, men man får hålla koll så att den inte blir för gammal. Om din brandsläckare inte blir skadad på något sätt, så kan du behålla den i 15 år innan det är dags för en ny.

Desinfektionsmedel

Desinfektionsmedel tappar sin effektivitet efter tre månader – då borde de bytas ut för bäst resultat.

Grendosa

Grendosor har faktiskt ett bäst före-datum, något många inte tänker på. Efter 4-5 år ska man byta ut sina grendosor för säkerhets skull, för att undvika kortslutning och eventuell brandfara.

Källa: Demic.

Mer innehåll från MåBra

Så vet du om ditt smink har gått ut – smarta sättet du inte kände till

Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bort

40 saker ingen kvinna över 40 bör ha hemma

Dela på: