Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Agnes Wold: Solkräm skyddar inte mot malignt melanom

01 jul, 2021 
Vänster: Agnes Wold. Höger: En hand som håller i en tub med solkräm.
Att vara noga med solkräm är något de flesta fått lära sig från unga år. Nu menar dock professor Agnes Wold att att smörja in sig inte hjälper mot malignt melanom – något som får många att höja på ögonbrynen.
Annons
TV: Se 7 ämnen i din solkräm som kan vara farligaBrand logo
TV: Se 7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

Det är inte ovanligt att Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, gör uttalanden som väcker förvåning och strider mot det vi alltid har trott. Och hon fortsätter förvåna.
“Finns dessvärre inte några belägg för att detta ’smörja in sig’ skyddar mot malignt melanom”, skrev hon nyligen på Twitter. Tweeten har väckt många reaktioner och skapat diskussion i kommentarsfältet.

Malignt melanom är ett stort problem i Sverige. Vi har bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen, det visar en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. Rapporten visar också att antalet fall fortsätter att öka. De enda länder som har högre incidenstal än Sverige är Australien och Nya Zeeland och där är solens strålar mycket starkare än i Sverige.

Annons

I en kommentar till Aftonbladet varnar Agnes Wold för föreställningen om att solkräm skyddar mot malignt melanom.
– Många verkar ovetandes om det här och folk tror att man är galen när man säger som det är. Denna desinformation är farlig, säger Agnes Wold.

Hon menar vidare att det bara finns ett sätt att skydda sig mot cancerformen, nämligen att inte vara i solen.
– Hade man inte haft solkräm skulle man förstå att man ska undvika solen. Personligen tycker jag att man bör undvika solkräm, den ger en falsk trygghet.

Se ocksåEnkla testet som visar hur rynkig du skulle vara om du aldrig solat.

Solkräm som ett komplement till kläderna

Och Agnes Wold är inte ensam om att ställa sig tveksam till solkräm – en annan som gör det är Olle Larkö, professor i dermatologi. Han är inte beredd att skriva under på att man helt ska skrota solkräm, men säger precis som Wold att det inte finns några belägg för att solkräm skyddar mot malignt melanom.
– Att använda solkräm på mage och rygg är helt fel – en t-shirt är det som skyddar. En keps tar bort 70 procent av solens strålning på näsan. Smörj in dig med solkräm som ett komplement dit kläderna inte räcker, exempelvis på händerna, säger han till Aftonbladet.

Annons

Enligt Olle Larkö är inte krämen skadlig men inte heller så bra och hjälpsam som många tror.
– Solkräm gör att man vaggas in i en falsk trygghet. Men det finns inget som tyder på att det är farligt. Däremot absorberas solskyddet av vår hud och levern får jobba. Vi kissar ut fem procent, det är inte farligt. Men det råder inte solkrämsbrist invärtes om man säger så, säger han.

Skillnaden som solkräm kan göra är att skydda mot ytliga solskador i hudens yttre lager och eventuellt mot pigmentförändringar. Olle Larkö menar att det absolut bästa är att inte vara ute så länge i solen.
– Vi skulle behöva ett bra mått på det. Jag skulle säga mellan 30 minuter till en timme per dag, säger han.

Foto: TT

TV: Se 5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancerBrand logo
TV: Se 5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer
Annons