Enkla testet visar – så lite rynkor hade du haft om du aldrig solat

29 okt, 2021 
kvinna med rynkor och person som sitter i solen
Professorn Agnes Wold berättar om hur vår hud påverkas av yttre faktorer. Foto: TT.
Professor Agnes Wold motiverar hur skadlig solen är för vår hud med ett enkelt knep. Hon svarar även på frågan om hudkrämer verkligen kan minska rynkor.
Annons
7 myter om skönhet som inte stämmer
7 myter om skönhet som inte stämmer

I podden Fråga Agnes med programledaren Christer Lundberg och professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold behandlas en lyssnarfråga som berör rynkor.

Frågan lyder: Hur är det egentligen med rynkor? Kan man förebygga dem på något vis eller är det genetiskt?

Wold tar hjälp av en hudläkare och ger lyssnaren ett svar i formen av ett enkelt knep – samt svarar på frågan om hudkrämer verkligen hjälper mot rynkor.

Christer Lundberg och Agnes Wold pressbild för podden Fråga Agnes
Poddkollegorna Christer Lundberg och Agnes Wold. Foto: Meddi/Sveriges Radio.

Så skadlig är solen för vår hud

Recept.se Nyhetsbrev

Solad hud ser fruktansvärd ut om kollar på snittbilder av det i mikroskop, förklarar Wold. Något som visar på hur mycket den faktiskt skadar vårt skyddande hölje, och varför det är så viktigt att skydda oss i solen.

Annons

– När vi exponeras för sol blir det skador av det här UV-ljuset. Det blir en katastrofal oordning, berättade min patolog-kompis. De här elastiska fibrerna har liksom ”tjoffat” ihop sig i stora buntar, säger Wold och fortsätter:

– Och det är de som skapar de här stora fårorna, och så kallad läderhud som man får när man solat mycket.

Testet visar – så rynkiga blir vi av solen

Om vi aldrig hade utsatt oss för solens strålar hade vår hud kunnat hålla sig väldigt slät och ungdomlig en lång tid, förklarar Wold.

– Man kan dela in rynkorna i två kategorier – dels de som kommer vare sig man vill det eller inte. De är ganska små och tunna rynkor. Men sen har vi de här rynkorna som vi får för att man har solat. Hon fortsätter:

– Och det är väldigt enkelt att se vad som är vad, titta exempelvis på insidan av armarna. Där har man ju nästan inga rynkor alls. Det är extremt, det är nästan som spädbarnshud. Och så rynkiga hade vi varit egentligen om vi inte hade utsatt oss för sol och vind och så.

kvinna smörjer in och kollar på sin underarm
Underarmarna avslöjar hur vi hade sett ut om vi inte utsatts för väder och vind. Foto: TT.

Kan krämer minska rynkor?

Men – oavsett hur duktig man är på att hålla sig undan solen och använda solskydd så minskas med åldrandet produktionen av molekylerna som binder vatten och håller huden mjuk och slät. Och att krämer eller annan hudvård helt skulle kunna hindra den processen från att fortgå menar Wold på inte stämmer.

Annons
Att vara för mager kan vara en riskfaktor!

– Det här är ju saker som styrs inifrån. Om huden är rynkig eller inte avgörs i den så kallade underhuden, som är långt nere. Det är där du har de här elastiska fibrer och den här grundsubstansen och kollagenet som bygger upp vår ”stoppning”.

Något hon menar att ett fettlager på huden i formen av en anti-agekräm inte kommer kunna rädda upp.

Annons