Annons

Annons

Så undviker du att äta för mycket

Försöker du gå ner i vikt, utan att lyckas? Anledningen kan vara att du äter för stora portioner. Här är de smarta knepen som motverkar överätandet!

Överätande är ett stort problem i västvärlden som snabbt leder till övervikt. Det kan handla om att lägga upp för stora portioner, att ofta ta en andra omgång mat eller att småäta mellan måltiderna.

Annons

Här är 6 smarta knep som stoppar överätandet!

1. Bli inte för hungrig
Väntar du alltför länge med att äta skriker kroppen efter mat och du behöver ofta större portioner för att känna dig mätt. Sikta istället på att äta när du ligger någonstans runt en 4:a på hungerskalan, där 1 är ”vrålhungrig” och 10 är ”proppmätt”.

2. Lägg ner besticken
Lägg ifrån dig kniven och gaffeln mellan tuggorna, istället för att skyffla upp nästa tugga innan du hunnit svälja. Genom att äta maten i lugn och ro hinner din hjärna uppfatta att du blivit mätt och du njuter dessutom mer av varje tugga.

3. Kom ihåg ditt mål
Försök att tänka på att även om en kaka till smakar gott just nu, kommer en sundare vikt att kännas bättre på lång sikt.

4. Drick mycket vatten
Det är vanligt att missta törst för hunger. Se därför till att dricka ordentligt med vatten, både till och mellan måltiderna.

5. Gör det svårt att ta om
Ställer du fram en stor gryta med mat framför dig på bordet är det lockande att ta lite mer, fastän du egentligen är mätt. Om du istället låter maten stå kvar på spisen eller köksbänken, så att du behöver resa dig för att ta mer mat, är chansen större att du låter bli.

6. Börja med det nyttigaste
Du är som hungrigast i början av måltiden, så satsa på att direkt äta av det som är mest hälsosamt, tipsar Women’s Health Magazine. Det fyller ut magsäcken och gör att du blir mätt snabbare. Ät till exempel gärna en liten sallad innan du tar av den varma maten.

 

LÄS MER:

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

kalorifallor

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.
Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

Hungrig hela tiden? Kostexperterna ger sina bästa tips!

hungrig-hela-tiden

Äter du regelbundet, men upplever att magen ändå ständigt kurrar? Då ska du läsa det här!
Läs mer: Hungrig hela tiden? Kostexperterna ger sina bästa tips!

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…