Annons

Annons

Experten: Så tar du fast energitjuven!

De kan finnas överallt, hemma, på jobbet, bland vänner, bekanta och släktingar – energitjuvarna som stjäl din kraft. MåBra lär dig stoppa stölden i tid!

Känner du dig alltid trött eller illa till mods när du träffat vissa personer? Då kan de vara energitjuvar som suger åt sig din uppmärksamhet utan att ge något tillbaka.

Socionomen och samtalsterapeuten Ingalill Roos är aktuell med boken, Upptäck och skydda dig mot energitjuvar på en timme. Hon har tidigare skrivit om samma tema, men den här gången är det en handbok. När du blir medveten om vilka varningssignaler du ska se upp med kan du också förhålla dig på ett annat sätt.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Ingalill kom i kontakt med fenomenet energitjuvar när hon studerade psykologi.

– Då förstod jag att vissa människor för över obehagliga känslor på andra. Den som drabbas kan känna sig kraftlös, ledsen, handlingsförlamad – och till och med kränkt. Men det är förvirrande, för man förstår ofta inte varför man känner som man gör. Energitjuvens metoder är så subtila och manipulerande.

De är ofta charmiga på ytan. Men innanför det trevliga skalet finns stora brister i inlevelseförmågan. Det som förenar alla energitjuvar är att de aldrig kan erkänna, ens för sig själva, att något någonsin är deras fel.

De pyser ut sin inre frustration på andra och skapar konflikter, men vägrar ta ansvar för hur de beter sig.

7 tecken på att du är energikapad

– När ni umgås blir du alltid trött och känner dig olustig.

– När du berättar något om dig själv får du inga följdfrågor.

– Du får ta emot negativa kommentarer, och när du försöker konfrontera hamnar energitjuven i försvarsposition.

– Allt syre i rummet blir som uppslukat när hon eller han kräver att vara i centrum för allas uppmärksamhet, bekräftelse och beröm. Försöker någon bryta in höjer personen bara rösten.

– Säger nej till förslag hon eller han själv inte kommit på. På så sätt bryts din initiativkraft ner.

– Det går inte att ha en dialog. När du försöker ta upp saker till diskussion blir personen arg, tyst eller flyr därifrån.

– Tycker gärna synd om sig själv och ser gärna sig själv som ett offer för omständigheterna. På det sättet vinner energitjuven sympati.

 

AV: Yvonne Nenander och Anna Carsall
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…