Yogan hjälpte Pamela efter dödshoten: "Vaknade varje natt och skrek"

20 okt, 2017 
Pamela tog sig ur ett förhållande 
präglat av misshandel och hot. 
Då började nästa helvete. I dag mår 
hon bra – mycket tack vare träning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

”För ett antal år sedan levde jag i ett destruktivt förhållande där jag blev utsatt för både fysiskt och psykiskt våld. Även dödshot blev en del av vardagen. Efter sju år lyckades jag lämna honom, men såren var djupa. Jag var totalt nedbruten, en skugga av mitt forna, glada jag. Efter en lång tid av rättegångar började allt äntligen lugna ner sig. Jag lyckades ordna nytt boende till mig och mina barn och trodde att jag skulle återgå till ett vanligt liv.

Men jag märkte att någonting var fel. Jag började må väldigt dåligt, kände mig nedstämd, labil och irriterad på ett sätt som jag inte brukade vara. Dessutom var jag väldigt lättskrämd. Om någon ringde på dörrklockan kunde jag hoppa till av skräck. Det mest otäcka var att jag började få mardrömmar och flashbacks (när traumatiska händelser återuppspelas i minnet).

Läs också: Lizet fick en stroke av stressen – läkte av yoga

Nästan varje natt vaknade jag kallsvettig, livrädd, skakande och skrikande av ännu en mardröm. Jag blev så rädd för att somna att jag nästan helt slutade sova. Jag gick runt med dödsångest och var övertygad om att livet snart skulle ta slut. Jag blev känslomässigt avtrubbad och isolerade mig från familj, vänner och kollegor. Runtomkring mig fanns bara mörker, rädsla, osäkerhet, förvirring och förtvivlan.

Annons

Min chef, som hade märkt att jag inte mådde bra, skickade mig till företagsläkaren. Till en början trodde man att det rörde sig om utmattning, men efter utredning konstaterades det att jag led av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det var nu det svåra började …

Pamela fann att yogan gjorde henne starkare både till kropp och själ. Foto: Privat

Läs också: Lider du av PTSD? Här är symptomen

PTSD-behandlingar är kända för att vara tuffa och jag kan intyga att det stämmer. Att genomgå behandlingen var bland det mest påfrestande jag gjort. Jag fick i detalj återberätta och återuppleva allt jag varit med om; händelser jag förträngt och glömt kom upp till ytan. Jag minns en session när jag berättade om ett av de tillfällen när jag blev dödshotad av min exman. Jag kunde känna samma smärta som då – jag fick svårt att andas och hjärtat rusade. När jag kom ut ur behandlingsrummet kräktes jag. Det kändes så orättvist att mannen som orsakat mig så mycket smärta fortfarande förstörde min tillvaro, trots att jag brutit mig loss från honom.

Annons

En dag såg jag en nyöppnad yogastudio i området där jag bor. Min terapeut hade sagt att det var viktigt för återhämtningen att ägna mig åt någon form av träning, så jag tänkte att jag skulle ge yogan en chans. I början kände jag mig lite tafatt, stel och klumpig. Men successivt blev jag vigare, smidigare och starkare. Den stora förändringen var den i själen. En kväll, när jag var på väg hem efter träningen, kom jag på mig själv med att under hela passet inte ha haft några som helst jobbiga tankar eller oro. Jag hade varit helt närvarande i nuet. Det kan låta banalt men för mig var det enormt.

Läs också: Stor guide: Hitta bästa terapiformen för dig

Yogan hjälpte mig att hitta tillbaka till mig själv och till livet. Och inte bara blev kroppen starkare utan även mitt sinne. Jag började återfå självförtroendet – och sakta men säkert återfann jag glädjen och harmonin. För första gången någonsin kände jag mig grundad och trygg.

Pamela Strindstedt hade traumatiska minnen från sitt tidigare förhållande.

Jag vill faktiskt påstå att träningen och yogan räddade mitt liv. Kanske inte i fysisk mening, men min förmåga att leva kom tillbaka. Som en bonus blev dessutom ägaren av yogastudion en fantastiskt god vän.

Annons

Trots allt jag gått igenom har jag haft en enorm tur mitt i allt det här. Jag är så glad för den hjälp och stöttning jag fått av så många – min chef, min terapeut, vänner och familj. Jag hoppas att tjejer som befinner sig i liknande situationer vet att det finns hjälp att få och att livet kan bli bra igen.”

Läs också: Pia blev kär i en psykopat: ”Glad jag överlevde”

 

Pamela Strindstedt

Ålder: 41.

Familj: Barnen Adam, 17, Alexandra, 8, och Adriana, 7, samt pojkvännen Olav.

Bor: I Stockholm.

Gör: Jobbar som arbetsförmedlare.

Annons