Rosannas man vaknade med huvudvärk – hamnade i koma

23 sep, 2020 
rosanna och jari
Jari vaknade med huvudvärk, timmar senare ringde de Rosanna från akuten och sa att han var sämre. Han hade fått hjärnblödning och hamnade i koma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg

För ett och ett halvt år sedan vaknade Rosannas man Jari med kraftig huvudvärk en dag. De bestämde att Jari skulle åka med Rosanna till sjukhuset där hon jobbar som sjuksköterska. Han gick till akuten, hon gick vidare till sitt jobb på en annan våning.

– En timme senare ringer de och säger att att ”kom ner, Jari har blivit dålig”. Jag tänker ”vad är det som har hänt nu, vad kan hända när man bara har huvudvärk?”, berättar Rosanna i avsnittet Familjens tuffa väg tillbaka efter Jaris koma, i Sofias änglar, kanal 5.

När hon kommer till akuten tar de in Rosanna i ett rum och säger att Jari har fått hjärtstopp. Det visar sig att han har fått en kraftig hjärnblödning och flyttas akut till ett större sjukhus där han opereras fyra gånger.

Händer något kommer läkarna inte återuppliva

– De säger att händer det någonting så kommer de inte att återuppliva honom. Han är i ett så dåligt skick. Jag tar foton för jag tänker att det är sista gången jag ser honom, fortsätter Rosanna berätta.

Annons

Det ser inte ljust ut. Men efter några veckor i koma visar i alla fall Jari små tecken på hjärnaktivitet. Han vaknar till, men har fått stora skador på hjärnan. Han är sig inte lik – och kommer aldrig mer att bli det.

– Till en början kände han inte igen någon av oss i familjen. Men han har väl lärt sig mer och mer vilka vi är. Men ibland kan han fråga mig ”har du pratat med Rosanna?”, men det är ju jag som är Rosanna, säger hon.

Jari behöver idag tillsyn dygnet runt

Till familjen hör Jaris son Viggo, som Jari har sedan ett tidigare förhållande. Rosanna och Jari har också döttrarna Amèlie och Mira. Idag bor Viggo mest hos sin mamma och Jari bor på ett korttidsboende för dementa, då han behöver hjälp dygnet runt.

Kvar i huset, som är Jaris familjehem, finns nu Rosanna med de två döttrarna. Tanken var att paret skulle ha renoverat huset tillsammans, något som hjärnblödningen satte stopp för. Rosanna ber Sofias änglar om hjälp att ordna med ett rum som Jari kan gå undan i när han kommer hem och hälsar på.

Annons

– Han är hemma när jag klarar av att ta hem honom, berättar Rosanna, som har svårt att låta Jari hälsa på så ofta eftersom han behöver tillsyn dygnet runt för att inte riskera att skada sig, och inte får hjälp med någon personlig assistent.

Jari behöver också vila ofta och klarar till exempel inte av att ha för mycket ljud omkring sig. Vilket blir svårt i ett hus med barn i.

familj i sofias änglar

Familjen sörjer den Jari var tidigare

– Han var min trygga punkt i livet. Nu finns inte han till på det sättet längre, han har försvunnit på något sätt fortsätter Rosanna berätta.

– Man går bara sönder i bitar. Känslan går inte ens att förklara. Det var ju han och jag mot allt. Hela vår familj bara splittras. Det går inte att beskriva känslan av att sitta och titta på när nån bara dör, och för mig gjorde han det flera gånger.

Annons

För även om Jari lever så är han inte längre samma person. För någon som inte känner honom kan han verka okej. Han är uppe och går, och kan svara på tilltal. Men sonen Viggo förklarar det så här:

– På insidan är han väldigt annorlunda. Han är inte sig själv. Han beter sig så annorlunda. När jag ser honom så är han farsan, men han är ändå inte farsan.

rosanna och jari

Fortfarande en del av familjen

För Rosanna har det blivit en stor omställning. Hon har Jari kvar men ändå inte. Hon berättar om hur de sedan de träffades på en dejtingsajt och blev kära inte varit ifrån varandra en dag. Nu är det helt annorlunda.

– Även om inte han och jag lever tillsammans på det sättet så är han ju en del av familjen, säger Rosanna, som vill att Jari ska ha möjlighet att komma och träffa sina barn mer.

Sofias änglar hjälper Rosanna att renovera huset så att Jari ska kunna få det lättare att komma hem ibland och tillbringa tid hemma med familjen.

Sofias änglar går på Kanal 5 och på Dplay. Foton är hämtade ur programmet.

LÄS MER:

Rickard förlorade sin sambo: ”Hon dog med Wilma i famnen

Familjehemsmamman: När ”Lilla Hjärtat” dog rasade hela vår värld

Sofia Wistams hyllning till sjuka dottern: ”På tusen sätt fantastisk”

 

Annons