Familjehemsmamman: När "Lilla Hjärtat" dog rasade hela vår värld

26 aug, 2020 
Efter att "Lilla hjärtat" Esmeralda hittats död hos de biologiska föräldrarna vändes världen upp och ner för familjehemsmamman Melinda Jacobs. Nu vill hon rädda andra barn från samma öde – och Sofias Änglar kommer till hennes hjälp i säsongspremiären.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fallet med ”Lilla Hjärtat”, den treåriga lilla flickan Esmeralda som hittades död i sitt hem, har berört många det senaste året. Hon var bara sju veckor gammal när hon placerades i ett familjehem – hos Melinda Jacobs och hennes tre döttrar.

När hon var tre år gammal kom ett domstolsbeslut som gjorde att familjehemmet blev tvungna att lämna tillbaka flicka till hennes biologiska föräldrar – som hade dokumenterade missbruksproblem.

Esmeralda som bebis i tyllkjol
Esmeralda, ”Lilla Hjärtat”, bodde hos Melinda i nästan tre år. Foto: DPlay

– Det var ingen som hade insyn i familjen, varken myndigheter eller någon annan, berättar Esmeraldas familjehemsmamma Melinda.

Känner skuld för Esmeralda

Hon berättar att hon sökte hjälp hos alla möjliga instanser, men att hon alltid fick till svar att om det finns en dom, då finns inget mer att göra.

Annons

– Jag vet att jag inte kunde ha gjort nåt mer, men det är klart att jag känner en viss skuld, att jag övergav henne, säger Melinda i första avsnittet i nya säsongen av Sofias Änglar på DPlay.

Melinda i vit tröja.
Familjehemsmamman Melinda känner skuld över det som hände Esmeralda, trots att hon gjorde allt hon kunde.

Hon berättar hur familjen fick hem Esmeralda för fyra år sedan, ett litet flickebarn som redan led av abstinensproblem. Melindas tre döttrar, Savannah, Vendla och Vanessa, tog emot sin nya lillasyster med öppna armar, och när beskedet kom att de skulle lämna tillbaka henne tog de vara på den sista tiden så mycket de bara kunde.

– Sista kvällen innan hon skulle flytta satt vi alla på sängen och provade Snapchat-filter och skrattade jättemycket. Sen började alla smågråta, och Esmeralda sitter där och fattar inte alls varför, berättar Vanessa i programmet.

Då visste de inte att det skulle vara sista gången de såg henne.

Melindas tre döttrar och Esmeralda utomhus.
De tre döttrarna knöt an till Esmeralda direkt och gjorde henne till deras lillasyster.

Vill hjälpa fler som ”Lilla hjärtat”

För att kunna hjälpa fler barn började Melinda bygga ut huset för att på så sätt få plats med fler, men mitt under bygget, nio månader sedan Esmeralda flyttat hem, kommer det fruktansvärda beskedet att ”Lilla hjärtat” inte lever längre, och bygget stannade av.

– Då rasar hela vår värld.

Melinda och Viking
Idag har Melinda lille Viking i sin vård, en stor lycka för familjen.

Idag är Melinda och hennes familj familjehem åt en ny liten person, nämligen lille Viking, som ger mycket glädje åt familjen efter det hemska som hände Esmeralda. Men för att kunna hjälpa honom och andra behöver bygget bli klart, och det är där Sofia Wistam och hennes byggkollegor kommer in i bilden.

Annons

Melinda har bestämt sig för att hon vill bli familjehem på heltid, och då behöver de på sikt mer plats. Planen var att bygga ett attefallshus på tomten som den äldsta dottern, Vanessa, kan flytta in i och på så vis frigöra ett rum till i huset.

Får hjälp i Sofias Änglar

Melinda var bara 21 år gammal när hon först blev familjehemsmamma, och under åren är det några barn som kommit och gått i hennes liv.

– De har ju berikat mitt liv, och barnens liv. Barnen ser ju dem som syskon, säger hon i programmet.

Sofia Wistam och Melinda i Esmeraldas flickrum.
Familjen får hjälp med bygget – men Esmeraldas rum vill de inte röra ännu.

I avsnittet har Sofia och gänget samlat ihop några av Melindas tidigare familjehemsbarn som idag är vuxna – en överraskning för mamman, som blir riktigt rörd när de dyker upp.

– Helt underbart att få träffa alla på en gång!

Annons

Esmeraldas biologiska mamma dömdes tidigare i år för grovt vållande till annans död, till 21 månaders fängelse. Pappan avled under tiden han satt frihetsberövad.

Se hela avsnittet av Sofias Änglar den 26 augusti kl 21.00 i Kanal fem, eller på dplay.se

Läs mer:

Familjehemsmamman kämpar för ”Lilla hjärtat”: Hon ska inte ha dött förgäves

Sofia Wistam: Höll sjukdomen hemlig för mina barn

Tvåbarnspappan Max fick cancer: Hur lång tid har jag kvar?

Tony dog i hjärtinfarkt – efterlämnade sambon med fyra barn

Annons