Rickard förlorade sin sambo: "Hon dog med Wilma i famnen"

16 sep, 2020 
bilder ur sofias änglar
Rickards sambo Jessica föll ihop i ett epilepsianfall och bebisen Wilma hamnade i kläm under henne. I Sofias änglar berättar han om den fruktansvärda händelsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Så stöttar du någon i sorgBrand logo
TV: Så stöttar du någon i sorg

En morgon vaknar en man i sin lägenhet utanför Stockholm av att han hör barnskrik från en grannlägenhet. Mannen, Marcel, tänker inte mer på det först utan somnar om. Men när han vaknar några timmar senare och fortfarande hör skriken blir han misstänksam och går till lägenheten.

När han ringer på och ingen öppnar samtidigt som han inte hör någon annan än barnet som skriker så tittar han in igenom brevinkastet. Där innanför ligger en kvinna på golvet, med den skrikande bebisen under sig. Marcel ringer 112 och ambulans, polis och brandkår kommer inom kort.

Jessica avled av epilepsianfall

Kvinnan som ligger på golvet är Jessica, som har avlidit av ett kraftigt epilepsianfall. I fem timmar har hon legat över sin tre månaders bebis Wilma som hon hade på magen när anfallet kom. Pappan till barnet Rickard får ett samtal till jobbet där han ombeds att komma hem.

Annons

Nu berättar Rickard om den fruktansvärda händelsen i Sofias änglar-avsnittet Olyckan som förändrade allt, som går på kanal 5 och Dplay.

När Rickard kom hem möttes han av poliser. De berättade att hans älskade Jessica hade avlidit och han fick inte gå in i lägenheten.

– Den chocken går inte att beskriva, säger han i programmet.

– Jag frågade var min dotter var, till slut sa de att hon satt i en ambulans och att Wilma hade klarat sig. Så liten och oskyldig och helt utan vetskapen om att hennes mamma har försvunnit.

Tack vare grannen klarade sig Wilma

Tack vara att grannen Marcel gick dit så lever Wilma idag och klarade sig utan skador. Efter olyckan har Rickard och Wilma bott hos Rickards föräldrar, i hans gamla pojkrum. Rickard har inte klarat av att gå in i lägenheten alls efter att olyckan hände. En lägenhet de precis hade flyttat in i och som skulle renoveras.

– Det blir ju totalt kaos. Från det att man åker hemifrån och ser att ens flickvän ligger och sover och ens dotter ligger och sover och sen några timmar senare så är det helt tvärt om det är helt overkligt, säger han.

Annons

Men när Sofias änglar kommer dit för att hjälpa till att renovera lägenheten bestämmer han sig för att flytta tillbaka, även om det känns tungt.

– Vi skulle ju börja leva ett helt nytt liv. Men det tog ju tvärstopp på grund av en jävla sjukdom.

Paret hade stora framtidsplaner

Rickard och Jessica träffades när de var unga och hade stora planer för framtiden.

– Vi blev tillsammans när vi var 15 år. Vi såg fram emot att starta familj och pratade om att vi skulle gifta oss inom något år, så vi såg ju väldigt ljust på framtiden, säger han.

När de skulle få barn fick Jessica anpassa sin epilepsi-medicin, sjukdomen hade hon levt med sedan tidigare. Men att bli mamma var en av hennes största drömmar i livet. Hon var överlycklig när Wilma kom, berättar familjen.

Annons

– Jag tycker det är så orättvist att hon inte får uppleva Wilmas första steg, hennes första ord, när hon ska lära sig cykla. Det är så jävla orättvist. Hon var ju så glad att hon äntligen fick barn, säger Rickard.

Håller Jessicas minne vid liv

Idag är Wilma 1,5 år och Rickard försöker hålla minnet av Jessica vid liv. De går ofta och besöker hennes grav tillsammans och han pratar ofta om Jessica med Wilma för att hon ska veta vem hennes mamma var.

– Jag ser ju väldigt mycket Jessica i Wilma, jag är otroligt tacksam att hon finns.

Att få börja om på nytt i lägenheten tycker Rickard ändå känns bra.

– Det kommer bli otroligt skönt att äntligen få flytta hem igen.

Och han har hopp om framtiden.

– Jag ser jätteljust på framtiden. Att se Wilma växa upp och bli en egen individ. Se henne starta ett eget liv, det ser jag fram emot jättemycket. Man får ta varje dag och göra det bästa av varje dag. För det kanske inte finns någon morgondag, säger han.

Sofias änglar sänds på kanal 5 och på Dplay.

Foto: Kanal 5, ur programmet

Se också: 5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte visste

LÄS MER:

Familjehemsmamman: När ”Lilla Hjärtat” dog rasade hela vår värld

Tvåbarnspappan Max fick cancer: ”Hur lång tid har jag kvar?”

Sofia Wistam: ”Höll sjukdomen hemlig för mina barn”

Annons