Ullas IBS-mage visade sig vara okänd tarmsjukdom

30 jan, 2019 
Ulla trode att hon led av IBS, men det var SIBO
Magsmärtor, gaser, diarré eller förstoppning. Typiskt IBS, trodde Ulla Fagerberg om sina problem. I själva verket kan allt ha orsakats av en okänd sjukdom som kallas SIBO – för mycket bakterier i tunntarmen.
Annons

En höstdag för fyra år sedan svimmade Ulla Fagerberg, 61, av svåra magsmärtor ute vid soptunnan på uppfarten till sitt hus.

När buken röntgades visade det sig att Ulla hade en förtjockad tunntarmsvägg som beror på bakterieöverväxt, SIBO (Small Intensial Bacterial Overgroth). Det gör att man har för mycket bakterier i tunntarmen som i normala fall ska vara

i tjocktarmen.

– Läkaren konstaterade att jag hade för lite magsyra och att det var den som orsakade SIBO och ville behandla med antibiotika för att minska mängden bakterier till normal nivå. Eftersom jag ätit mängder med antibiotika i mitt liv ville jag inte äta mer.

Jag bestämde mig för att försöka läka tarmen på egen hand, säger Ulla.

Trodde det var IBS

När Ulla googlade symtomen på SIBO upptäckte hon att de stämde med vad hon länge lidit av: Magont, kramp i tarmen, svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning och illamående.

Något som hon hela tiden trott berott på Irritable bowel syndrome, IBS.

Annons

– Det var en lättnad att få veta att jag led av SIBO. Det förklarade en hel del av min ständiga trötthet. Förutom magsmärtor kan tarmen få svårt att ta upp näring och viktiga spårämnen.

På längre sikt kan det leda till näringsbrist, B12 och järnbrist och födoämnesintoleranser, så som glutenintolerans. Vilket kan förklara att Ulla även lider av celiaki. I längden kan SIBO också leda till hudbesvär, depression, viktminskning, ledvärk och utmattning.

Hon insåg att en anledning till att hon kan ha utvecklat SIBO var att hon länge kämpat med magkatarr och under flera år använt medicin med Omeprazol, ett ämne som minskar produktionen av magsyra.

– Jag har haft smärtor i magen i många år och undan för undan höjt dosen när medicinen inte hjälpt, säger Ulla.

Antibiotika slog ut bakteriefloran

En annan möjlig anledning till sjukdomen kan hon hitta långt tillbaka i tiden. I tonåren drabbades Ulla av ständiga halsinfektioner och fick upprepade antibiotikakurer.

Annons

– I dag vet man att antibiotika slår ut livsnödvändiga bakterier som är viktiga för immunförsvaret och är främsta orsaken till en rubbad tarm.

Ambulansfärden till akuten för fyra år sedan blev en vändpunkt. Ulla tog beslutet att nystarta kroppen för att läka tarmen. Hon började äta enligt kostmetoden FODMAP.

– Jag har tagit bort allt och startat om. Min styrka är att jag har ett frisktänk. Jag har aldrig tillåtit mig att fastna i en diagnos. Man måste lära känna sin egen kropp och inte bara acceptera sjukdomen.

Nu har Ulla, som nästan jämt haft problem med uppblåst värkande mage och illamående, inga besvär längre. Hon utesluter alla kolhydrater som jäser i magen, frukter, grönsaker och laktos.

– Jag har testat mig fram och märkte att jag blev mycket bättre.

Mindre värk och svullnad med FODMAP

Borta är medicinerna. Hon startar dagen med citronvatten och ofiltrerad äppelcidervinäger. Hon tar Molkosan som prebiotisk dryck på ekologisk vassla för matsmältningen och Inolaxol som är granulat och hjälper mot förstoppning och IBS. Hon tar också kosttillskott med matsmältningsenzymer.

Annons

Sedan ett år gör Ulla även egen näringsrik benbuljong, fylld med aminosyror, kollagen, gelatin och mineraler. Den har en läkande effekt på tarm, hud, naglar och hår.

– Rätt snart märkte jag skillnad. Kroppen har blivit mjukare och värk och svullnad i lederna har släppt, hud, hår och naglar har blivit starkare och magen är mycket bättre.

I dag får hon positiva symtom på att tarmen sakta men säkert håller på att läka.

– Att läka tarmen är ingen quick fix. Det tar många år att bli dålig och många år att bli bra. Nu har jag börjat få tillbaka näringsupptaget. Jag mår bättre än på väldigt länge.

Av: Margaretha Eldh  Foto: Sebastian Lamotte

 

Ulla Fagerberg

Ålder: 61 år.

Familj: 3 vuxna barn och 4 barnbarn.

Yrke: Sjukpensionär.

Bor: Uddevalla.

Vad är SIBO?

SIBO, eller Small Intestinal Bacterial Overgrowth, innebär att man har för mycket bakterier i tunntarmen, eller att det finns andra bakterier än de vanliga. Det har skett en överväxt av bakterier i tunntarmen, oftast av sorter som annars brukar finnas i tjocktarmen.

Annons

Symtom på SIBO

Symtomen kan vara magont, kramp i tarmen, svullen mage, gaser och rapar, diarré, förstoppning, halsbränna och illamående. På sikt kan SIBO leda till näringsbrist, B12 och järnbrist, födoämnes- intoleranser, så som gluten, hudbesvär, depression, viktnedgång, utmattning och ledvärk.

Vad beror SIBO på?

Varför man får SIBO vet man inte riktigt. Det kan bero på rubbningar i tunntarmen, så som långsammare passage genom matsmältningssystemet, tarmfickor där bakterier samlas, IBS, störd bakterieflora, brist på magsyra eller diabetes. Det kan även bero på hög ålder, störningar i immunsystemet, inflammation i bukspottskörteln och immunbrist.

Vissa läkemedel, exempelvis de som minskar mängden magsyra eller andra som saktar ner passagen genom mage och tarm.

Diagnosen är svår att ställa och därför kan den vara lätt att missa. Både röntgen och endoskopi och olika prover kan behövas.

Detta hjälper mot SIBO

Kost som inte göder bakterierna i tunntarmen. Exempelvis socker, vetemjöl, raffinerade kolhydrater och alkohol.

Antibiotika som minskar mängden bakterier till normal nivå.

Källa: Medibas.se, Magkliniken.se

 

Läs mer:

IBS-mage eller svullen buk? Bli platt & smärtfri!

Skillnaden mellan IBS och IBD – därför är den så viktig

IBS-mage? Här är bästa tipsen för en överkänslig tarm

 

Annons