Tvåbarnspappan Max fick cancer: "Hur lång tid har jag kvar?"

21 maj, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Plötsligt fick småbarnspappan Max svårt att svälja – och det visade sig bero på strupcancer. Han opererades men efter ett tag visade det sig att cancern gått ner i lungorna. Nu kan läkarna inte ge honom någon prognos. "Jag vill vara med om så mycket mera, se mina barn växa upp", säger han i veckans avsnitt av "Sofias änglar".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Max och Ann-Sofie hade precis flyttat till sitt drömhus i Huddinge utanför Stockholm tillsammans med barnen Anton och Moa, när Max började känna sig dålig. När hela familjen satt vid matbordet och åt en dag märkte han plötsligt att han fick svårt att svälja.

– Det stannade av och blev som en kö i halsen, säger Max i ”Sofias änglar”.

Han skickades till röntgen och det visade sig att Max hade en elakartad cancertumör i strupen.

Max har genomgått flera operationer
Max har genomgått flera operationer och behandlingar mot sin cancer. Bild: Kanal 5

Efter att Max genomgått både strålning, cellgiftsbehandling och en tuff operation trodde familjen att faran var över. Men då kom nästa stora kalldusch – cancern hade spridit sig till Max lungor.

Läs också: Theo, 7, drunknade i badhuset: ”Varför var det just han?”

– Jag åkte hem och så vet jag att min mamma var där med barnen. Och så sa jag ”det är kört, det finns mer skit kvar”, säger Ann-Sofie i programmet och har svårt att hålla tårarna tillbaka.

I "Sofias änglar" berättar Ann-Sofie om tuffa tiden
Ann-Sofie berättar om den tuffa tiden i ”Sofias änglar”. Bild: Kanal 5

Ingen prognos

Efter flera operationer och jobbiga cellgiftsbehandlingar, finns det i nuläget ingen mer behandling som Max kan få mot cancern. Läkarna kan inte ge någon prognos för hur det kommer att bli framöver.

Annons

– Att leva med ovetskapen är fruktansvärt. Varje morgon när man vaknar ligger man i tio minuter och tänker ”hur lång tid har jag kvar?”, säger Max.

Läs också: Kampen mot lilla Allies leukemi

Strax innan han fick sitt cancerbesked, upptäckte familjen dessutom att hela vinden i deras hus var full av mögel. Max och Ann-Sofie är ständigt oroliga för möglet, men har samtidigt ingen kraft över för att ta tag i problemet på egen hand.

– Det gnager. Man vill ju göra allt man kan för att det ska gå så bra som möjligt för dem utan mig, om det skulle gå åt helskotta, säger han och syftar på sin familj.

Max
Sjukdomen gör Max trött. Att ta itu med det mögelskadade huset finns inte på kartan. Bild: Kanal 5

Max berättar att döden dagligen är närvarande i hans tankar. Det som får honom att fortsätta kämpa är känslan av att inte vara färdig med livet.

Annons

– Jag vill vara med om så mycket mera, se mina barn växa upp och gå i skola och bli vuxna och klara sig själva.

Får hjälp i ”Sofias änglar”

Även för Ann-Sofie har det varit en oerhört tuff tid. Att se sin sambo så svårt sjuk utan att kunna göra något åt det, har tärt på henne. Samtidigt har hon tvingats sköta det mesta av markservicen kring hem och barn eftersom Max ork inte räckt till.

Läs också: Max liv slutade efter en överdos 

– Jag tänkte på det häromdagen, att hela det här året som har varit har vi inte gjort så mycket i familjen. Det är ett år som har gått åt till att överleva. Jag har gått igenom allt i huvudet och det värsta som kan hända har jag redan processat och försökt skaffa mig en handlingsplan kring. Men känslomässigt tror jag inte att jag kan förbereda mig.

I ”Sofias änglar” får familjen hjälp med att får ordning på huset. Änglarna, med Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström i spetsen, sanerar möglet, renoverar köket, fräschar upp vardagsrummet och ger storebror Anton ett helt eget rum.

Ann-Sofie och Max med barnen Moa och Anton
Ann-Sofie och Max tillsammans med barnen Moa och Anton. Bild: Kanal 5

För Max och Ann-Sofie är det en sten som lyfts från deras axlar.

– Lättnaden hos Max över att se oron över tak, bygga om, fixa hemma för familjen bara släppa – det var otroligt skönt att se. Jag blev jätteberörd av det, säger Mattias Särnholm i programmet.

Läs också: Ebba, 18, blev förlamad över en natt 

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 21.00 i Kanal 5.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons