Ebba, 18, blev förlamad över en natt: "Kommer aldrig acceptera"

18 feb, 2018 
AvHelena Sjögren
SM-medaljören i rodd, Ebba Einarsson, 18, hade precis tagit guld när allt förändrades. Över en natt blev Ebba förlamad och har tvingats anpassa sig till ett liv i rullstol. "Jag tror aldrig jag kommer acceptera att det ska vara så här i resten av mitt liv", säger hon i "Sofias Änglar".
Annons

Redan som 15-åring plockades roddlöftet Ebba Einarsson upp av landslaget. Juniorlandslaget skulle bara bli en början och hon spåddes en lysande framtid inom den idrott hon älskar. Hon drömmer om OS.

Sommaren 2017 tog den då 17-åriga Ebba SM-guld i sprint för Falkenbergs RK. Men på en vecka förändrades allt.

Läs också: Emmy, 11, fick hjärnblödning: ”Hade förlorat hopp”

När Ebba kom hem från jobbet en kväll i juli var hon trött i benen och hade ont i ryggen. Smärtan tilltog, och trots att Ebba försökte somna kunde hon inte för värken.

När hon försökte ställa sig upp bar inte benen henne utan var i stället helt bortdomnade. Hennes pappa fick bära henne ut till bilen.

På akuten fick Ebba och pappa Johan beskedet att ett blodkärl i ryggen hade brustit. Blödningen i ryggraden hade gjort henne helt förlamad från midjan och neråt.

– Att gå och lägga sig en dag och vakna nästa dag förlamad, jag kan verkligen inte förstå det, säger pappa Johan i programmet.

Annons

”Vill inte vara till besvär

Enligt läkarna kommer Ebba att få leva resten av sitt liv som förlamad.

Läs också: Sofias Änglar: Tvåbarnspappan Rickard dog plötsligt 

– Som pappa köper man inte riktigt det. När läkarna sa att det inte finns något hopp sökte vi hjälp utomlands. Men de vill avvakta och titta på hur kroppen tagit hand om detta eftersom det är väldigt känsligt att gå in i ryggmärgen och göra en operation. Risken är att man blir förlamad ännu längre upp. Vi kan flyga till månen och byta hjärtan, men det här kan vi inte göra något åt. Jag köper inte det, säger Johan i programmet.

Efter tiden på sjukhus fick Ebba åka på rehabilitering för att anpassa sig till sitt nya liv i rullstol. Hon klarade snabbt alla utmaningar och kände att hon återfått mycket av sin självständighet.

– Jag kände att jag hade börjat hitta mig själv igen, men sedan åkte jag bilen hem och så sket sig allt med en gång, säger Ebba i ”Sofias Änglar”.

Annons

Ebba, som alltid varit en väldigt självständig tjej, behöver nu hjälp med nästan allt. Familjens hus är inte alls anpassat för en person i rullstol och hon är tillbaka på ruta ett.

Läs också: Fredrik, 33, fick Parkinson: ”Jag fick panik”

– Jag vill verkligen inte vara till besvär, säger Ebba.

Men i familjens hus finns också en egen liten lägenhet som Ebba kan få flytta in i, men först måste allting handikappanpassas.

Drömmer om OS

När Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam kommer hem till familjen står lägenheten fortfarande tom, men änglarna ser till att snabbt anpassa bostaden efter Ebbas behov.

I programmet följer Johnnie Krigström också med Ebba till simhallen. Sedan hon hamnade i rullstol har hon börjat se sig om efter nya träningsformer. I vattnet känner hon sig också mycket mer som vem som helst.

Och OS-drömmen lever kvar men i annan form. Nu siktar hon mot Paralympics.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer 

– Jag tror aldrig jag kommer att acceptera att det ska vara så här i resten av mitt liv. Men bara för att jag inte accepterar det betyder det inte att jag inte kan göra det bästa av saken som det är nu.

”Sofias Änglar” sänds på måndagar klockan 20 i Kanal 5!

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons