Emil fick TBE och förlamades: "Världen kollapsar om och om igen"

10 nov, 2020 
Emil i Sofias änglar blev förlamad av TBE
Emil ramlade ihop och kunde inte röra sig. Då visste man inte att han drabbats av den fästingburna sjukdomen TBE, som satt sig på hjärnan och ryggmärgen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Allt om Sofia WistamBrand logo
Allt om Sofia Wistam

När de två äventyrsälskarna Emil och Louise hittade sitt drömhus på Blidö, i Stockholms skärgård, köpte de det direkt. Det var ett renoveringsobjekt, men Emil, som är snickare, skrämdes inte av det.

– Vi kände att vi måste rädda huset och göra det till vårt eget livsprojekt, säger Emil i Sofias änglar avsnittet Familjen tvingas till isolering, Kanal 5.

Vaknade i en blodpöl

Emil och Louise berättar om hur de börjar renovera huset. Men en dag känner sig Emil inte riktigt i form.

– Jag hade känt mig väldigt hängig på dagen och kvällen innan. Lite huvudvärk och allmänt influensasymtom och jag skulle bara in och lämna ett hundkoppel i hallen, sen blev det bara svart, berättar Emil.

Emil vaknar upp i en blodpöl, han har slagit upp hela ansiktet.

– Och så hör jag honom ropa mitt namn så jag springer upp mot huset och då står han i hallen med blod i hela ansiktet fortsätter Louise.

Sofias änglar: Emil och Louise
Innan Emil blev sjuk brukade han och Louise klättra och vara i naturen på alla möjliga äventyr.

Emil blir sämre och får krampanfall

Emil får åka ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset. Där börjar man göra en rad olika tester.

Annons

– Vi var på fyra eller fem magnetröntgen, det var nervtester och det var jätteförvirrat. Det var liksom inte Emil som var där, berättar Louise.

Läget förvärras. Emil blir mycket sämre och får krampanfall.

– Jag fick sitta och hålla i hans hand när de försökte väcka honom i sex timmar. Då trodde jag faktiskt att han skulle dö, säger Louise.

Kan inte röra sig alls en dag

Till slut vaknar Emil och de får åka hem. Men efter ett tag får han svårt att röra sig. En dag ramlar han ihop inne på toaletten och kan inte röra sig alls.

Läkarna kommer till slut med diagnosen. Emil har drabbats av TBE, den fästingburna virussjukdomen. Den har satt sig på hjärnan och ryggmärgen.

– Allt som jag älskar och är van vid att göra kan jag inte göra, säger Emil.

– Bara tanken på att inte kunna gå i skogen eller bada vid klipporna eller kunna måla, snickra … Allt sånt som jag älskar att göra. Att jag inte kommer att kunna göra det är ju så sorgligt. Så jag är bara fruktansvärt rädd. Det är bara en sån jävla sorg liksom.

Annons

Ett år senare är Emil delvis förlamad

När Sofias änglar kommer till Emil och Louise har det gått ett år sedan Emil blev sjuk. Sex månader fick han tillbringa på sjukhus, sedan dess försöker han få tillbaka sin rörlighet. Hur det kommer att gå vet man ännu inte.

– Första månaderna var jag inte så ledsen, för att det hade inte landat i min nya kropp eller min nya hjärna om man säger så. När jag började greppa det och förstå var jag är någonstans så … hela ens värld kollapsar. Den gör det varje dag. Om och om och om igen.

Louise och Emil i Sofias änglar
Idag sitter Emil i rullstol och kämpar med att få rörligheten tillbaka.

När Sofias änglar hälsar på är det i Emil och Louise lägenhet, en liten etta i Stockholm där de har isolerat sig. Dels på grund av coronapandemin men också för att Emil har svårt att röra sig. Idag sitter han i rullstol.

Tv-teamet hjälper till att göra huset i skärgården beboeligt och handikappanpassat, så att Emil ska kunna vara där med Louise.

Foto: Hämtade ur Sofias änglar som sänds på Kanal 5 och Dplay.

LÄS MER:

12 minuter efter sonen fötts stannade hans hjärta

Ida och Johan förlorade sin dotter: Det började med "ont i magen"

Sussie har obotlig cancer: "Får inte se mina barn växa upp"

Annons