Sussie har obotlig cancer: "Får inte se mina barn växa upp"

20 okt, 2020 
Susanne i Sofias änglar har bröstcancer
När Sussie får beskedet att hon har bröstcancer så rasar hon ner i ett svart hål, med dödsångest. Och det är bara början på familjens kamp mot sjukdomen.
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Mitt i Sussies förskolelärar-utbildning fick hon beskedet att hon hade bröstcancer. Hemma hade hon två barn, Evelina och Elton, och mannen David.

– När Sussie fick beskedet så gick hon ju sönder. Dödsångest, säger David.

Sussie berättar:

– När man får beskedet cancer så ramlade i alla fall jag ner i ett svart hål. Det blir panik och man tänker på döden och ”ska jag lämna mina barn?”.

Opererade bort vänster bröst

Det är i programmet Sofias änglar, Kanal 5, som paret berättar om det hemska beskedet. Sussie fortsätter berätta:

– Min närmsta upplevelse av cancer är att min lillebror hade det, och han dog.

Något som såklart skrämde Sussie när hon själv fick beskedet.

– Sen när man har varit nere i det här svarta hålet så kravlar man sig upp sakta. Jag kan inte bara lägga mig ner och dö, jag måste försöka. Men då fick jag sex omgångar cellgifter och sommaren som följde opererade man bort vänster bröst och flera körtlar.

Annons

Behandlingen verkar först lyckad

Paret hoppades att de hade tagit sig igenom sjukdomen. Behandlingen verkar lyckad. Familjen återgår till någon slags vardag och planerar att rusta upp sitt sommarhus för att göra det till ett permanentboende. Men så kommer ett rejält bakslag.

– Jag gör kontroller var tredje månad för att se att cancern håller sig borta, då fick jag beskedet att jag hade fått ett återfall. Och det som är så hemskt är att den sitter i skelettet nu och går inte att bota. Jag kommer alltså inte att överleva den här sjukdomen.

”Nej, du kan inte överleva”

Beskedet slår såklart hårt mot familjen som alla har svårt att förstå.

– Jag kan inte fatta det, det går inte att ta in. Jag frågade läkarna gång på gång ”kommer jag inte att överleva?” ”Nej, du kan inte överleva. Vi ger dig behandling så att du får tid.”

Än så länge har den obotliga cancern inte spridit sig så pass att Sussie är döende precis just nu, men det är en tidsfråga. Paret har berättat för barnen att cancern är tillbaka, men inte så mycket mer än så.

Annons

– I och med att jag egentligen ”bara” har cancer i skelettet just nu så är jag inte döende, utan det är när den sprider sig till lungorna och levern. Då kan det gå väldigt fort. Men jag kommer aldrig att bli frisk, berättar Sussie.

Susannes familj i Sofias änglar
Susanne med familjen David, Elton och Evelina.

Kommer inte få se barnen växa upp

– Jag kommer inte att få se mina barn växa upp. Det var inte så här det skulle bli, jag vill ju vara med Evelina och Elton, säger hon.

För David, som kommer att bli ensam kvar med barnen är oron stor.

– Jag är väldigt rädd för hur jag ska klara av två ledsna barn när jag är ledsen. Med alla de krav som ställs på dem från samhället. Man ska klara av jobbet och de ska klara av skolan. Jag är helt enkelt rädd för att jag ska krascha. Jag vill att de ska ha ett fint hem och en trygg uppväxt.

Annons

Sofias änglar hjälper paret att göra om sommarhuset till ett permanentboende. Något de drömt om men inte hunnit med.

Sussies sista önskan för familjen

– Vi har inte haft tid, vi har ju bara kämpat för att hålla Sussie levande. Och så kostar det ju mycket att göra om ett sommarhus till ett riktigt hus, säger David.

För Sussie är det här en sista önskan för sin familj.

– Det skulle kännas väldigt skönt för mig att veta att det är fixat och att de kan njuta. Det skulle göra mig väldigt lugn i hjärtat och i själen.

Programmet Susannes sista önskan, Sofias änglar, sänds i Kanal 5 samt på Dplay.

Foto: Hämtade ur programmet, Dplay

LÄS MER:

Rickard förlorade sin sambo: ”Hon dog med Wilma i famnen”

Rosannas man vaknade med huvudvärk – hamnade i koma

Melinda kämpar för ”Lilla hjärtat”: Hon ska inte ha dött förgäves

Annons