Polisen misstänker: Dement man dumpades på parkeringsplats

Det var i november 2015 som den 76-åriga mannen hittades ensam och övergiven på en parkeringsplats vid en busstation i engelska Hereford. Eftersom mannen inte visste sitt eget namn eller var han befann sig, togs han om hand av de lokala myndigheterna medan en utredning om mannens identitet och bakgrund påbörjades, skriver Huffington Post.

Att mannen talade med amerikansk dialekt var egentligen den enda ledtråden utredarna vid polisen och socialtjänsten hade och utredningen pågick i flera månader.

Men till slut kom genombrottet.

Tv-kanalen BBC Midlands lade då ut en efterlysning och fick svar av en amerikansk kvinna som bifogade en bild av en man som hon gått i skola tillsammans med på 50-talet. 18-åringen på bilden var misstänkt lik den 76-åring som programmet efterlyst.

Läs också: Yvonnes ex tände eld på henne och sonen

Hittade grannarna i USA

Kvinnan i USA berättade att mannen på skolfotot heter Roger Curry. Likheten mellan de två männen var – trots de många år som gått sedan bilden togs – tillräcklig för att den grävande reportern Darragh MacIntyre från tv-kanalens program ”Panorama” skulle kasta sig på flyget till USA för att ta reda på mer.

I en förort till Los Angeles hittade MacIntyre grannar till Roger Curry som bekräftade hans identitet och beskrev honom som en snäll familjefar. Men grannarna kunde också avslöja att Roger Curry hade ett minst sagt komplicerat förhållande till sin son, Kevin. För 17 år sedan fick han ett besöksförbud mot sonen utfärdat och snart uppdagades vad som kan vara förklaringen till Roger Currys mystiska öde.

Domstolsförhandlingar, som BBC tagit del av, avslöjar nämligen att polisen misstänker att Roger Curry fördes bort från USA till England av sin son och hustru. Där ska de helt enkelt ha övergett den dementa mannen.

– Det är inte helt okänt i USA. Det kallas ”granny dumping”– man överger sina äldre släktingar någonstans för att undvika de dyra vårdkostnaderna, säger MacIntyre i programmet skriver Huffington Post.

Läs också: Elisabeth: jag flydde sekten, men rädslan finns kvar

Sonen nekar till inblandning

Efter att Roger Currys identitet avslöjats, flögs han tillbaka till USA – åtta månader efter att han hittats på parkeringsplatsen. Huffington Post skriver att han för tillfället har tagits omhand av myndigheterna i Los Angeles.

Sonen, Kevin Curry, säger i en intervju med ”Panorama” att han inte har haft något med pappans försvinnande att göra. Enligt Huffington Post sågs dock Roger Curry på parkeringsplatsen innan han övergavs tillsammans med en yngre man som talade med amerikansk dialekt.