QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Edith började gymma vid 91 – är nu världens äldsta styrkelyftare

26 aug, 2021 
edith murway traina är världens äldsta tyngdlyftare
Edith Murway Traina var 91 år när hon motvilligt följde med sin pojkvän och vännerna till gymmet, nu är hon 100 år, gammelmormor och världens äldsta styrkelyftare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

Att Edith Murray Traina är inte bara gammelmormor, hon är också 100 år och världens äldsta styrkelyftare – även i Guiness rekordbok.

Nu är det ju lätt att tro att det här är en kvinna som har tränat tungt i hela sitt liv, men nej. Hennes resa till världsrekordhållare började med att hennes vänner tjatade med henne till gymmet – 91 år gammal.

Edith Murray Traina gick motvilligt till gymmet i början

I en intervju berättar Edith Murray Traina att det inte var med glädje hon besökte gymmet första gången då för nio år sedan, skriver Womens day. Nej, hon beskriver det mer som att hon gick dit ”sparkandes och skrikandes”.

Vännerna tyckte att Edith, som tidigare arbetat som danslärare, behövde bli mer aktiv. Och det var hennes pojkvän som till slut släpade med henne.

Annons

Edith berättar att hon först tittade på när hennes vänner ”gjorde sin grej” på gymmet men att hon sedan tänkte att hon lika gärna kunde lyfta några stänger när hon ändå var där. Snart var det lättare att fortsätta ta sig till gymmet:

”Jag gick dit regelbundet upptäckte att jag trivdes, och jag utmanade mig själv att bli lite bättre och bättre. Snart var jag en del av gänget.”

Ediths barnbarn "skryter" om sin farmor på Instagram

I ett inlägg på Instagram visar ett av Ediths barnbarn stolt upp sin mormor och skriver om hur hon som 100-åring kommit med i Guiness rekordbok.

Började tävla i styrkelyft för seniorer

Edith började tävla i styrkelyft för seniorer och vann en hel del priser, till och med så många att hon började få ont om plats att förvara dem på.

Annons

Under coronapandemin var Edith tvungen att pausa sin träning en del, och tävlingarna har legat på is. Men nu är hon tillbaka på gymmet och planerar en tävlingscomeback senare i år.

Intresset för Edit, som bor i Tampa, Florida har varit stort. Till Morning edition berättar hon om hur hon efter att ha lyft nära 70 kilo på en tävling fick väldigt mycket uppmärksamhet:

"Jag lyfte 150 pounds. Och det var ett marklyft, från golvet. och det gjorde alla väldigt intresserade av den här lilla gamla damen som varit upptagen med att lyfta en hel del vikter".

Hon berättar också att en av de saker hon gillar mest med att tävla är applåderna hon får – att det är en drivkraft att fortsätta lyfta tungt.

Källa: Womens day Foto från Edith Murway Trainas YouTube-kanal

Annons