Maja Nilsson Lindelöf om familjetragedierna och kärleken
– Jag är så stolt över att jag älskade mig själv så mycket att jag förstod värdet i att få må bra, säger Maja själv om sin resa.
Maja Nilsson Lindelöf, 29, är en svensk influencer och entreprenör bosatt i England. Där lever hon med sina två söner och sin man Victor Nilsson Lindelöf, som spelar fotboll i Manchester United.
I hennes Sommaren i P1 berättar hon bland annat om sin uppväxt jämte en familjemedlem med missbruksproblematik.
– Tänk att vi hamnat här, vår familj. Man tänker alltid att det händer alla andra andra. Att droger bara drabbar dem som inte har ett socialt stöd kring sig.
Majas storebror fick en psykos
Maja var 19 år och bosatt i Oslo när hon fick samtalet. Storebror Albin var allvarligt sjuk och hade blivit inlagd på psykavdelningen i Västerås, berättar Maja i programmet.
– Jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig. Jag förstod varken innebörden av en psykos eller psykisk ohälsa på den nivån.
Väl på plats möts de av informationen att Albin "avvikit" från anläggningen.
– Hur i h*vete kunde man rymma från en låst avdelning, när man är mitt i en allvarlig psykos?
”Han levde men var död på samma gång”
Familjen får förklarat för sig att Albin några dagar tidigare försökt avsluta sitt liv, och att han nu var ensam i en stor skog i Västerås.
– Det var förödande.
Jakten pågick någon timme innan de tillslut fann Albin. Han var rädd, naken, och skör – men oskadd. Vid tillfället vägde han bara runt 50 kilo. Hur skulle något någonsin kunna bli bra igen? frågar sig Maja i programmet.
– Han levde men var död på samma gång. Han som brukade vara så smart, och hans sätt att skriva var genialiskt, han var briljant. Men nu var han borta. Allt jag ville var att spola tillbaka tiden och hjälpa honom med allting. Tänk om han hade berättat. Tänk om han hade gjort andra val. Tänk om Albin fortfarande var här. Tänk om jag fortfarande hade en storebror.
Så träffades Maja och Victor
Maja försökte leva sitt liv som att inget hade hänt, men Albins tillstånd låg som en skugga över familjen. Mitt i allt mötte hon Victor, sin blivande man. Det var kärlek vid första ögonkastet, förklarar hon i programmet. Men inuti henne fanns en gnagande känsla:
– Hur skulle jag förklara för den här perfekta killen att jag har en bror som VAR fantastisk, men numera är bortdomnad av alla tunga mediciner som håller hans psykos någorlunda i schakt?
Vad är schizofreni?
- Schizofreni är en psykossjukdom där den drabbade har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever man verkligheten annorlunda och har ofta hallucinationer och/eller vanföre-ställningar.
- Schizofreni behandlas vanligtvis med antipsykotiska läkemedel för att minska vanföreställningarna och hallucinationerna, men även för att minska risken för nya psykoser. Psykoterapi och stödsamtal, samt utbildning, gruppträffar och stöd från socialtjänsten ingår även de ofta i behandlingen.
- Om den som har schizofreni känner på sig att den börjar bli sjuk igen, så är det viktigt att snarast kontakta en psykiatrisk vårdmottagning.
Källa: 1177.se
Albin diagnostiserades med schizofreni
Tillslut fick de veta att Albin led av schizofreni. Haschpsykosen som han hade fått kom att sitta i flera år.
– I det här stadiet var det nästan som värst att se Albin. Det var omöjligt att acceptera att det här var hans nya normaltillstånd.
Här inleddes ett decennium av toppar och dalar för Maja och hennes familj. I år fyller hon 30 år, och har på dessa tio år hunnit både flytta från Oslo till Portugal, från Portugal till England, överkommit en ätstörning, gift sig – och blivit mamma. Hon likväl som sin bror mår idag bättre än någonsin.
– Idag sitter jag och Albin och både gråter och skrattar åt de första psykotiska åren. Även om han alltid kommer behöva leva med sin schizofreni och mediciner så har han idag en egen lägenhet och jobb. Det finns hopp och en framtid även för den som är inne i den mörkaste av psykoser eller psykisk ohälsa.
Maja Nilsson Lindelöfs sommarprat släpps den 14 juli, kl 07.00 som podd och sänds i P1 och Sveriges Radio Play kl. 13.00.
Mår du eller någon i din närhet dåligt?
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.
Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: chatt på mind.se
Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101
Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda Korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 020 -18 18 00.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se