Livskriser i fokus i nya podden Lätta ditt hjärta: ”Berättelserna är fantastiska”

15 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns psykologen Helena Kubicek Boye och journalisten Elin Samuelsson i förgrunden, i bakgrunden syns flera tegelhus. Till höger loggan till den nya podcasten Lätta ditt hjärta.
I nya podcasten Lätta ditt hjärta får vi ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar.
– De här berättelserna är helt fantastiska för de spänner över allt som kan hända i ens liv, säger psykologen Helena Kubicek Boye som medverkar i podden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jag var min mammas hela värld.

Jag kände mig ensam i mitt äktenskap.

Min kompis dumpade mig när jag fick barn.

Jag fick nog av min underbara svärmor.

Läsarberättelserna som varje vecka publiceras i tidningarna Allers, Allas, Hemmets veckotidning, Året runt och MåBra handlar om vitt skilda problem, men har en viktig sak gemensamt – de handlar alla om mellanmänskliga relationer.

Här berättar Elin och Helena mer om podden Lätta ditt hjärta:

Podcast: Lätta ditt hjärtaBrand logo
Podcast: Lätta ditt hjärta

Dilemman och kriser temat i podden Lätta ditt hjärta

Nu har de populära läsarberättelserna också blivit podcast. Programledare för den nya poddsatsningen Lätta ditt hjärta är Elin Samuelsson, som till vardags jobbar som journalist och textredigerare på Aller media.

Porträttbild på Elin Samuelsson som sitter i en poddstudio med hörlurar på öronen och en stor mikrofon framför sig.
Elin Samuelsson är programledare för den nya podcasten Lätta ditt hjärta, som spelas in i Malmö.

– Jag har tidigare jobbat på radio som reporter och nyhetsuppläsare, och senare även klippt andras poddar. Så jag har länge varit sugen på att göra något liknande igen. Då var det en kollega som kläckte idén att vi borde göra en podd av våra läsarberättelser och det tyckte jag lät jättekul, säger hon.

Annons

Helena Kubicek Boye psykolog i Lätta ditt hjärta

Premiäravsnittet av Lätta ditt hjärta släpps i slutet av augusti och totalt består den första säsongen av 15 avsnitt. Varje avsnitt har ett eget tema som utgår från en specifik läsarberättelse. På plats i studion finns också psykologen och författaren Helena Kubicek Boye, som kommenterar berättelserna och ger ett mer övergripande perspektiv på ämnet.

Psykologen Helena Kubicek Boye och Elin Samuelsson sitter bredvid varandra och tittar in i kameran. I bakgrunden syns en tegelfasad och ståtliga lila blommor i en rabatt.
Helena Kubicek Boye och Elin Samuelsson dissekerar läsarberättelserna tillsammans i podden.

– Vi kom fram till att det vore bra med ett samtal och att vi ville få in en expert som tilltalade lyssnarna. Helena har tidigare medverkat i våra tidningar flera gånger och hon var den första vi hörde av oss till. Som tur är var hon väldigt taggad på en gång, säger Elin.

Helena, som tidigare har medverkat i Sveriges radio och då hörts i bland annat P4 och Karlavagnen, säger att formatet Lätta ditt hjärta genast tilltalade henne.

Annons

– De här berättelserna är helt fantastiska för de spänner över allt som kan hända i ens liv. Jag gillar också att den här podden inte alls är personbunden, det är en styrka. De flesta poddar i dag är centrerade kring en person, men Lätta ditt hjärta är mer allmänmänsklig. Det handlar om vanliga människor helt enkelt och det gillar jag, säger hon.

En inblick i vanliga människors liv

Även Elin menar att det är just det faktum att det handlar om vanliga människors problem och livsöden, som är styrkan i podden.

Elin Samuelsson sitter i en poddstudio och pratar in i en mikrofon. På bordet framför henne syns två exemplar av tidningarna Hemmets veckotidning och Året runt.
Läsarberättelserna publiceras först i Aller medias familjetidningar samt på allas.se – sedan väljer Elin Samuelsson ut vilka av dem som ska förevigas även i poddformat.

– Man får en inblick i människors liv, det är ofta vardagsproblem som många kan känna igen sig i. Och att det dessutom är en expert som kan vrida och vända på ämnet och se det ur olika synvinklar tillför ytterligare en dimension. Jag tror att man kan lära sig mycket av att lyssna på podden.

Annons

Förutom att ge perspektiv på de problem som beskrivs i läsarberättelserna, försöker Helena också ge lyssnarna verktyg för hur man själv kan hantera liknande situationer. Som psykolog med mångårig erfarenhet av såväl psykiatrin som primärvården och företagshälsovården vet hon att livet är i ständig förändring och att de problem som tas upp i podden skulle kunna drabba vem som helst av oss – även de mest dramatiska och livsomvälvande.

Elin Samuelsson tycker att styrkan i podden är att man får en inblick i vanliga människors liv och i problem som många med säkerhet kan känna igen sig i.

– Hittills har jag inte blivit chockad över någon av berättelserna. Jag har jobbat som psykolog i över 15 år och fått höra det mesta under den perioden. Det kan handla om vuxna personer som får reda på att de har en annan förälder än de trott till exempel. Verkligheten överträffar dikten, så är det.

Annons

”Kanske tänker man ett extra varv”

I början av varje poddavsnitt läser Elin upp den aktuella läsarberättelsen. Lyssnarna får först höra halva berättelsen, sen ta del av Helenas tankar och resonerande kring det man fått höra, och till sist läses andra halvan av berättelsen upp. Elin hoppas att lyssnarna ska ta med sig insikter om det egna och andras beteenden.

Loggan till podcasten Lätta ditt hjärta. En illustrerad bild av en kvinna i profil. I en ljusrosa pratbubbla står podcastens namn i svarta bokstäver. Längst ner i bild står ”berättelser ur verkligheten”. I det övre högra hörnet syns Aller medias logga.
Det första avsnittet av Lätta ditt hjärta släpps den 24 augusti.

– Kanske tänker man ett varv extra kring sina egna relationer efteråt och kan reflektera över hur man själv beter sig i olika situationer. Och så hoppas jag förstås att det är underhållande, en skön stund där man får lyssna till andras berättelser.

Margaretha Malmgren jobbar som fictionredaktör på Aller media. Hon är en av dem som varje vecka tar emot och läser igenom alla läsarberättelser som kommer in, och sedan avgör vilka som ska publiceras i veckotidningarna.

Annons

– En läsarberättelse är en berättelse direkt ur livet. Det kan handla om glädje, sorg, dramatik eller spänning och inget ämne är för stort eller litet. Väldigt ofta handlar det om relationer. Det behöver inte vara kärleksrelationer, utan det kan handla om relationen mellan förälder och barn, mellan vänner, kollegor, grannar eller till och med relationen till ett husdjur, säger hon.

Stort behov av att dela med sig

Margaretha berättar att historierna som kommer in kan handla om allt från otrohet, förbjudna känslor, dubbelliv, mobbning på arbetsplatsen och arvstvister till missbruk, spelberoende och ätstörningar. Oftast är det kvinnor i medelåldern som skriver, men det kommer också berättelser från såväl 18-åringar som 85-åringar.

Bylinebild på Margaretha Malmgren, klädd i roda kofta och en ljusrosa sjal. Hon har axellångt brunt hår och glasögon.
Margaretha Malmgren jobbar som fictionredaktör på Aller media, och är en av dem som varje vecka tar emot och väljer ut läsarberättelserna för publicering i tidningarna Allers, Allas, Hemmets veckotidning och Året runt.

– Folk verkar ha ett stort behov av att dela med sig av det man varit med om. Och ett sätt är att skriva av sig och därigenom kanske lätta bördan och bearbeta händelserna. Kanske vill man också dela med sig av lärdomar man fått eller så vill man ha upprättelse på något sätt.

Annons

Läsarberättelserna är populära

Lika tydligt är det att läsarna uppskattar berättelserna.

– Intresset är enormt, det ser vi både i våra läsvärdesundersökningar och i trafiken på samlingssajten allas.se, där de här berättelserna är på topplistan över det mest lästa varje vecka. Jag tror att berättelserna ger stöd, tröst, uppmuntran och inspiration. Kanske också lite kraft att förändra sin egen situation, att man vågar ta steget och chansa. Eller tvärtom – att man vågar säga nej och sätta gränser.

Gänget på fictionredaktionen i Malmö får ofta motta såväl mejl som handskrivna brev från läsare som ömmar med brevskrivarna bakom läsarberättelserna. Många känner igen sig i de situationer som beskrivs och vissa vill komma i kontakt med brevskrivarna.

– Vi har till och med haft kvinnor som har erbjudit sig att skänka pengar till personer som beskrivit hur svårt de har det ekonomiskt och inte kan ge sina barn julklappar eller liknande.

Annons

”Kittlande och spektakulärt”

Även om det framför allt är de berättelser man kan känna igen sig i som berör, finns det vissa historier som sticker ut och som många troligtvis läser just för att man inte kan känna igen sig, tror Margaretha.

– De handlar om sådant man vanligtvis inte alls är med om och då blir det kittlande och lite spektakulärt. Jag kan nämna tre som jag kommer ihåg lite extra: Min man och hans far delade älskarinna, Mamma väntar barn med min pojkvän och Min son gjorde min väninna gravid. De brukar alltid engagera.

Helena Kubicek Boye och Elin Samuelssn står bredvid varandra utomhus. I bakgrunden syns flera hus med tegelfasad.
Helena och Elin hoppas att lyssnarna ska få med sig verktyg som de kan använda i sina egna liv efter att ha lyssnat på podden.

Margaretha tycker att det känns roligt och bra att läsarberättelserna nu får en förlängd livstid genom podden.

– Det tillför ytterligare en dimension. I tidningarna tar vi emot berättelserna, vi läser igenom dem och publicerar – men vi ger ingen respons. I podden finns expertisen som kan komma med värdefulla tips, råd och reflektioner som lyssnarna kan ta med sig. Det känns viktigt, speciellt när det gäller ämnen som berör svåra livssituationer.

Nu ser psykologen Helena Kubicek Boye fram emot att få höra lyssnarnas reaktioner på Lätta ditt hjärta.

– Det ska bli jätteroligt att höra vad lyssnarna tycker. Förhoppningsvis kan podden väcka hopp och någon form av insikt i och acceptans av saker som händer i livet. Jag hoppas av podden kan spegla mönster hos en själv som man kanske inte visste att man hade, säger hon.

Första avsnittet av Lätta ditt hjärta släpps den 24 augusti 2022. Du hittar den där poddar finns.

Annons